Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Dit vinden cliënten belangrijk: zelf kunnen bepalen

Gepubliceerd op: 03-10-2023

In de waan van alledag, kan het soms verleidelijk zijn om in de actiestand gaan. Vooral om op te lossen. Soms neem je dan onbedoeld de regie over. Terwijl zelfredzaamheid heel belangrijk is voor cliënten en ervaringsdeskundigen. Leer mee van hun inzichten en lees wat jij kan doen.

Johan is 32 en ruim 5,5 jaar cliënt bij Het Houvast. Hij heeft in verschillende zorginstellingen gewoond, ook vaak in groepen. Dat werkte voor hem niet. Sinds 1,5 jaar heeft hij in plaats van een appartement een eigen huis met tuin. Hier woont hij samen met zijn hond Hummer. ‘Ik heb nu meer rust. Ze laten me hier echt mijn eigen ding doen. Niemand mag hier zomaar binnenkomen als ik dat niet wil. Dat was bij die andere echt wel anders. Daar is veel gebeurd en dat zal ik nooit vergeten, maar ik ben er niet meer zo mee bezig. Ik heb nu een normaal leven voor zover normaal mogelijk is voor iemand als ik.’

Lees Johans verhaal in het artikel ‘Werkbezoek bij Houvast’ 

Sessie om te praten over de toekomst 

Het verhaal van Johan maakt duidelijk dat de regie overnemen niet werkt. Aansluiten en ondersteunen wel. Zorgorganisatie Driestroom doet dit bijvoorbeeld met hun Alledaags Gelukmodel. Het model is nog in ontwikkeling. Toch past de Driestroom al heel veel onderdelen toe. Onderdeel is bijvoorbeeld een sessie om te praten over de toekomst van cliënten. 

Zelf kunnen bepalen 

‘Ik wist eigenlijk niet zo goed wat ik nou wilde voor mijn toekomst’, vertelt Cor, een bewoner van de Driestroom. ‘Ook had ik de neiging om vooral naar het verleden te kijken. Toen hebben we een bijeenkomst gehouden. Mijn gedragsdeskundige en begeleider waren daarbij. Ik bepaalde zelf wie ik verder uit mijn netwerk uitnodigde. Zij konden vragen stellen. Wie is Cor op zijn best? Waar ga je heen? Wat wil je doen? Wie doet wat? Wanneer hebben we in het verleden gezien dat jij op je best bent? Dat zorgde voor inzicht. Ik bepaalde zelf welke informatie op mijn poster kwam. Ik vond het fijn dat het om mij draaide. Daarbij werkt het goed als je direct ondersteund kan worden door de mensen om je heen.’ 

Dit kun jij doen

  • Bekijk ons themadossier Eigen regie
  • Op de pagina ‘Methodes voor zelfstandigheid’ vind je een handig overzicht met allemaal hulpmiddelen en tools voor meer eigen regie en zelfredzaamheid.
  • 'Wat wil jij veranderen aan de eetmomenten?' Dat vroeg Middin aan bewoners. Zelf kunnen kiezen was het meest genoemde antwoord. En zo ontstond het idee van het IKKOOKKRATJE. Dit kratje bevat kant en klare ingrediënten voor een maaltijd. Ook zit er een recept met een stappenplan bij. En een link naar een instructiefilmpje met makkelijke uitleg.
  • Digitale informatieborden zorgen ervoor dat cliënten minder afhankelijk zijn van begeleiders. Ze kunnen bijvoorbeeld zien wat er op het menu staat. Of zichzelf opgeven voor een activiteit. Bovendien scheelt het tijd voor begeleiders omdat zij minder vragen krijgen.
  • Technologie kan helpen bij meer zelfredzaamheid.  Met het innovatieproject Doe'RToe brengt Esdegé Reigersdaal de mogelijkheden van technologie onder de aandacht. Ze maken daarbij gebruik van een vragenlijst. Zo krijg je meer informatie over behoeftes.
  • Ervaart jouw cliënt stress of zit hij/zij ergens mee? Gebruik de gesprekstool 'Wat is er?’.
  • •    Een zo normaal mogelijk leven leiden met veel eigen regie. Het Houvast biedt mensen met een intensieve ondersteuningsvraag die mogelijkheid. Dat betekent dat een cliënt een eigen woonplek heeft in de wijk. Hij/zij geeft aan welke zorg nodig is. Elke bewoner heeft een team van vaste begeleiders. Hij/zij heeft ook invloed op wie er in dat team zitten.
  • Ga je aan de slag met een vernieuwend project binnen jouw organisatie? Vergeet dan niet om ook cliënten en naasten te betrekken. Maar doe dat wel op een manier die bij hen past.
  • Bekijk het themadossier ‘Samen beslissen’ op Zorg voor Beter. 

Deel deze pagina via: