Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Handhygiëne toepassen op de juiste momenten

Het is soms lastig om op de juiste momenten je handen te reinigen. Je bent druk, moet bij de cliënt blijven of de telefoon gaat. De tips van onderzoeker Gwen Teesing van de GGD Rotterdam-Rijnmond en het Erasmus UMC kunnen je helpen.

Kamer in

Je voert handhygiëne uit óp de kamer van de cliënt wanneer je de kamerdeur achter je dicht hebt gedaan en voor je de cliënt fysiek gaat helpen. Bijvoorbeeld met douchen of naar het toilet gaan. Vaak denk je dat je dan nog schone handen hebt. Als je even terugdenkt, heb je vast al veel aangeraakt.

Kamer uit

Wanneer je de cliënt fysiek hebt geholpen of iets in de kamer hebt aangeraakt, voer je handhygiëne uit. Je doet dit vóórdat je de kamerdeur opendoet om te gaan. Ook wanneer je iets bent vergeten en nog even snel wilt pakken. Wanneer je al handschoenen aan hebt doe je deze uit op de kamer en daarna voer je handhygiëne uit.

Voor schone handelingen

Er zijn 2 soorten schone handelingen: 1. klaarmaken van eten en 2. als je een handeling moet uitvoeren waarbij je de huid- of slijm barrière doorbreekt, zoals wondzorg of katheterzorg. Vóór deze schone handelingen voer je handhygiëne uit. 

Na vies

'Na vies' is bijvoorbeeld wanneer je met lichaamsvocht werkt, van jezelf of van de bewoner. Denk aan snot, bloed, urine, ontlasting of braaksel. Waarschijnlijk is deze zo logisch dat je dit al doet! Na fysiek contact met de cliënt voor algemene dagelijkse handelingen, het aanraken van een katheterzak of het verschonen van beddengoed voer je handhygiëne uit. Ook als je handschoenen hebt gedragen voer je daarna handhygiëne uit. Het kan ook zo zijn dat je vieze handen hebt na het bereiden van eten. Of dat je plakkerige handen hebt na het eten van een boterham met jam. Was daarna goed je handen.

Tips:

  • Probeer van schoon naar vies te werken. Dit zorgt ervoor dat je minder vaak handhygiëne hoeft uit te voeren.
  • Bespreek met elkaar het opnemen van de telefoon. Kan een collega de telefoon opnemen wanneer jij druk bent? Denk aan het verschil tussen een noodoproep en minder belangrijke telefoontjes, afspraken over de schoonmaak van het apparaat en de momenten waarop familie belt. 
  • Wanneer je je handen kan reinigen met handalcohol, kies hier dan voor. Water droogt namelijk je handen uit. Handalcohol is speciaal ontwikkeld om uitdroging van de handen tegen te gaan.
  • Bij kloofjes of eczeem op je handen, kan het gebruik van handalcohol pijnlijk zijn. Je kunt dan tijdelijk je handen met water en zeep wassen. Zijn de kloofjes genezen? Gebruik dan weer handalcohol waar dat kan, omdat de vetten in handalcohol ervoor zorgen dat kloofjes minder snel terugkomen.
  • Mensen met contacteczeem kunnen handalcohol gebruiken. Het wisselt per persoon welk merk goed wordt verdragen. Vraag in je organisatie of je verschillende soorten mag uitproberen.
  • Meer weten? Bekijk de tips over hygiënisch smartphone- en tabletgebruik.

Lees meer

Deel deze pagina via: