Naar hoofdinhoud Naar footer

Ga ook aan de slag met onderbouwde aanpakken voor probleemgedrag

Gepubliceerd op: 10-09-2024

Onlangs zijn er twee aanpakken (interventies) voor probleemgedrag opgenomen in de Databank Interventies. Dit omdat er aanwijzingen zijn dat deze interventies werken. Het gaat om Agressie te lijf+ en Emotieregulatievaardighedentraining DGT. In dit artikel lees je meer over deze interventies en waarom ze zijn opgenomen in de Databank.

Aan de slag met probleemgedrag met Agressie te lijf+

Agressie te lijf+ heeft als doel probleemgedrag en agressie te verminderen bij mensen met een licht verstandelijke beperking (lvb). Dit doordat de deelnemers positieve leerervaringen opdoen. Zij worden zich meer bewust van hun lichaam bij oplopende spanningen. Vervolgens leren zij welke vaardigheden zij kunnen inzetten om de spanning te verminderen.

Aandacht voor lijf en bewegen als oplossing voor probleemgedrag

De interventie maakt gebruik van Psychomotorische therapie (PMT) en kan dan ook uitgevoerd worden door een psychomotorisch therapeut. Bij Agressie te lijf+ staan het lijf en het bewegen centraal. Het doel is om probleemgedrag te verminderen. De oefeningen worden uitgevoerd in een gymzaal. De interventie is ontwikkeld door het lectoraat Bewegen, Gezondheid en Welzijn van de Hogeschool Windesheim. De Erkenningscommissie Gehandicaptenzorg van Vilans heeft onlangs Agressie te lijf+ erkend als goed onderbouwd. Lees meer over Agressie te lijf+.

Wat betekent goed onderbouwd?

Goed onderbouwd betekent dat de aanpak van de interventie duidelijk beschreven is. Er wordt uitgelegd waarom de aanpak waarschijnlijk werkt. Hierbij is gebruik gemaakt van wetenschappelijke theorieën en onderzoek. Ook is aangetoond dat de interventie uitvoerbaar is in de praktijk.

Aan de slag met probleemgedrag met emotieregulatievaardighedentraining (EV DGT)

Emotieregulatievaardighedentraining gaat uit van Dialectische Gedragstherapie (DGT). DGT helpt mensen meer grip te krijgen over gedachten, emoties en gedrag. Hiervoor is het belangrijk dat de deelnemer emotionele ervaringen bij zichzelf kan onderscheiden en vaardigheden kan inzetten om met oplopende emoties om te gaan. De deelnemer oefent vervolgens met deze vaardigheden. De EV DGT is op maat gemaakt voor mensen met een lvb en probleemgedrag en is ontwikkeld door maatschappelijk werker Julie Brown. Zorgorganisatie Pluryn heeft de interventie vanaf het begin toegepast en uitgevoerd.

Vermindering zelfbeschadigend, suïcidaal en agressief gedrag

Doel van EV DGT is het verminderen van zelfbeschadigend, suïcidaal en agressief gedrag bij mensen met een lvb. De Erkenningscommissie Gehandicaptenzorg van Vilans heeft onlangs ook deze interventie voor personen met een lvb erkend als goed onderbouwd. Lees meer over EV DGT.

Wat zijn interventies?

Interventies zijn werkwijzen voor professionals en informele zorgverleners in de gehandicaptenzorg. De werkwijzen werken volgens een plan en een duidelijk doel. Ze zijn goed te gebruiken in de praktijk en er is goede uitleg beschikbaar waarom de interventie waarschijnlijk werkt. Een interventie kan een aanpak, methode, programma, begeleidingsvorm of een behandelvorm zijn. Ga je aan de slag met een interventie? Dan kies je dus voor een werkwijze die goed werkt. Benieuwd naar meer erkende interventies? Bekijk dan het overzicht op de Databank van Vilans. 

Laat ook jouw interventie erkennen

Heb je een succesvolle aanpak of methodiek voor de gehandicaptenzorg? Dan bereikt jouw interventie meer mensen als die wordt erkend. Jouw interventie wordt dan opgenomen in de Databank Erkende interventies en onder de aandacht gebracht via de kanalen van Vilans, de kennisorganisatie voor zorg en ondersteuning. Hierdoor kan jouw interventie voor meer kwetsbare mensen in de samenleving van betekenis zijn. Bekijk de pagina Interventie aanmelden op de Databank Interventies.

Deel deze pagina via: