Tips voor zinvolle dagbesteding bij EMB en dementie
Gepubliceerd op: 14-02-2025
Laatst bijgewerkt op: 14-02-2025
Hoe kan je een cliënt met een ernstige meervoudige beperking (EMB) en dementie goed begeleiden bij dagbesteding? En wat zijn zinvolle activiteiten voor deze cliëntgroep? In dit artikel hebben we alle tips rondom dagbesteding voor EMB én dementie op een rij gezet.
Begeleid je iemand met een ernstig meervoudige beperking (EMB) en dementie of begeleid je iemand met een meervoudige beperking? Dan kan het vinden van een zinvolle dagbesteding soms best een zoektocht zijn. Jouw client kan namelijk vaak niet communiceren wat zijn behoefte is en hoe hij iets ervaart. Toch zijn er een aantal methoden die je kunt gebruiken om achter de voorkeuren van jouw client te komen. Met als resultaat een zinvolle dagbesteding.
Methode Timmers Ervaringsordening
Het beste wat je kunt doen om een zinvolle dagbesteding te organiseren, is onderzoeken wie jouw cliënt is. Wat is er al bekend van deze persoon? Waar geniet iemand van? Dit doe je samen met de omgeving van de persoon: hoe kennen zij jouw cliënt en wat weten zij? Een methode die daarbij kan helpen is de methode Timmers Ervaringsordening.
Energie en prikkels in balans: methode Werken met de Curve
Een andere methode die kan helpen is Werken met de Curve. Deze methode is ontwikkeld door zorgorganisatie Amerpoort. De methode helpt je in drie stappen naar een dagprogramma voor je cliënt. Bij het organiseren van een dagbesteding houd je rekening met de energiebalans en prikkelverwerking van de cliënt. Dus: welke activiteit past op dit moment goed bij hoe de cliënt zicht voelt? De methoden bevat werkbladen en casussen die je kunnen helpen bij het goed toepassen van de methode. In dit artikel op ons kennisplein vind je een uitgebreide beschrijving van deze methode.
Tip voor zinvolle dagbesteding
Probeer vooral verschillende activiteiten uit! En kijk ook eens of andere disciplines kunnen bijdragen. Denk bijvoorbeeld aan een kunstenaar, muziek- of fysiotherapeut.
Inspiratie voor activiteiten
Op ons Kennisplein staan voorbeelden van spellen voor mensen met een (ernstig) meervoudige beperking.
- De website EMB wikiwijs is een website die digitaal leermateriaal verzameld voor leerlingen met EMB. Het lesmateriaal kan ook gebruikt worden voor volwassenen.
- Tovertafel UP is een vrolijke zorginnovatie die volwassenen met een verstandelijke beperking uitnodigt to fysieke activiteit en sociale interactie.
- De dementiewaaier is gemaakt voor mensen met een beperking en dementie. De waaier bevat ook een onderdeel met geschikte activiteiten voor mensen met EMB.
- De leidraad EMB bevat een een hoop interessante tools voor de doelgroep EMB. De leidraad bevat ook een onderdeel met activiteiten. Voorbeelden van activiteiten in deze leidraad zijn: magic feestjes en polus sensory storytelling.
- In het activiteitenboek vind je inspiratie voor activiteiten met materialen die je vaak al in huis hebt.
- Denk ook aan activiteiten als aan een prikkelarme kermis, een interactief theater (het belevenistheaters in Arnhem of in interactief theater Wilde Kunst in Amsterdam) of plekken voor kinderen waar je inclusief kunt samen spelen.
- Onderzoek de mogelijkheden in de buurt. Onderzoek of er in de buurt iets wordt georganiseerd voor iemand met EMB. Wees hierbij creatief. Als iets niet direct past, denk dan na over hoe activiteiten wél passend gemaakt kunnen worden.
Meer inspiratie voor als je zelf aan de slag wilt met het organiseren van dagbesteding
Dit kennisartikel is gemaakt naar aanleiding van kennisvragen van professionals in de gehandicaptensector
Dit kennisartikel is gemaakt naar aanleiding van kennisvragen die zijn opgehaald door de afdeling Onderzoek en Validatie van Vilans. De kennisvragen zijn opgehaald bij professionals in de gehandicaptenzorg.
Heb jij nog extra kennis of informatie beschikbaar die past bij deze vragen en die wij nog niet online hebben staan, zou je deze met ons willen delen? Neem contact op via ons contactformulier.