App GoOV helpt mensen met beperking zelfstandig te reizen
Gepubliceerd op: 16-09-2020
Dankzij de GoOV app kunnen mensen met een verstandelijke beperking of cognitieve aandoening zelfstandig reizen, Veel gebruikers zijn jongeren die eerder met een taxibusje naar school werden gebracht. GoOV helpt deze jongeren de reis nu zelf te maken.
Hoe werkt GoOV?
Via de app kiest de reiziger de bestemming, die van tevoren in de app is gezet. Daarna kan je op de smartphone zien hoe je van huis naar de halte of het treinstation loopt, hoe laat de bus of trein komt, bij welke halte je moet uitstappen en hoe je naar je eindbestemming loopt.
Ook krijg je meldingen in het scherm wanneer je in- of uit moet checken en wanneer je op de 'stop-knop' in de bus moet drukken. Als er vertraging is, wordt het reisadvies aangepast.
Eerst trainen en oefenen
Voordat de leerling zelfstandig reist, heeft hij met zijn ouders of begeleiders een training gevolgd en heeft hij het reizen een paar keer geoefend. Ouders kunnen hun kind bovendien ‘volgen’ via het portaal en de leerling kan onderweg via een hulpknop op de app de hulplijn bellen, die ondersteunt bij het voltooien van de reis.
In 2014 won de app GoOv Pinkvalley. Op hun website zijn enkele succesverhalen te lezen. Bijvoorbeeld het verhaal van Stefan. Hij heeft een verstandelijke beperking en wil graag zelfstandig reizen. 'De eerste keer dat hij zelfstandig met GoOV reisde en met een grijns van oor tot oor bij ons voor de deur stond, was prachtig om te zien', vertelt zijn vader Ruud Mulder. 'Stefan was apetrots, net als wij'. Vader Mulder merkt dat het zelfstandig reizen goed is voor de ontwikkeling van zijn zoon.
Ook bij laaggeletterdheid en dyslexie
In 2016 is er een pictogrammodule toegevoegd aan de app. Hierdoor kunnen ook laaggeletterden en mensen met dyslexie de GoOV app gebruiken. Als zij moeten uitstappen zien zij geen woord, maar een pictogram op hun beeldscherm.