Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Arts VG in de huisartsenpraktijk

Gepubliceerd op: 19-07-2022

In het Haagse gezondheidscentrum Vaillantplein werken de huisartsen intensief samen met een arts VG. Een middag per week ontvangt een arts VG er patiënten. Huisarts en arts VG lopen die middag zo bij elkaar binnen, ideaal om snel af te stemmen en elkaar te raadplegen. Een aansprekend portret over zorg van huisarts en arts VG.

Verstandelijke beperking herkennen

Het gezondheidscentrum biedt huisartsenzorg aan mensen uit de Haagse Schilderswijk en Transvaal. Een achterstandswijk met een speciale doelgroep waar een verstandelijke beperking niet altijd meteen opvalt. Het is hier vaak moeilijk om de juiste zorg op de juiste plek te krijgen. De huisartsen merkten dat de expertise van de arts verstandelijk gehandicapten (arts VG) juist in deze complexe doelgroep goed van pas komt. De huisartsen kregen scholing over het herkennen van een verstandelijke beperking.

‘Op een gegeven moment kwamen de huisartsen ook met verhalen over patiënten in de praktijk met wie ze vastliepen. Want ik zei elke keer: als je vastloopt en je denkt dat de hulpvraag onderliggend met een verstandelijke beperking te maken heeft, kom maar langs.’ Kathleen van den Brink, arts VG

Vaste werkplek

Door de vaste werkplek van de arts VG op het Gezondheidscentrum Vaillantplein is intercollegiaal overleg tussen huisarts en arts VG laagdrempelig. Dat bevordert de samenwerking. De arts VG en de huisarts zien ook wel eens samen een patiënt. Bijvoorbeeld als bij iemand met een verstandelijke beperking ook somatische zaken en gedragsproblemen spelen. Zij ervaren het samen zien van een patiënt als erg effectief.

Voordelen van samenwerking huisartsen en arts VG

  • Wekelijks is een arts VG een middag aanwezig op de huisartsenpraktijk voor consulten.
  • Intercollegiale afstemming en raadpleging tussen huisarts en arts VG is heel laagdrempelig.
  • Toegang tot het netwerk van de arts VG en inzet van andere zorgvormen is gemakkelijk bereikbaar.
  • Betere kwaliteit van zorg voor mensen met een verstandelijke beperking doordat zorgprofessionals deze groep nu efficiënter helpen.
  • Gemakkelijk raadplegen van de arts VG heeft een groot leereffect voor de huisartsen. Het vergroot hun werkplezier.

‘Voordat we deze samenwerking hadden, deed je weliswaar je best als huisarts maar kwam je er dan toch vaak niet uit, of je liet het maar liggen en accepteerde dat soms dingen gewoon onmogelijk waren.’ Richard Starmans, huisarts

Lees meer

Downloads

Deel deze pagina via:

Soort

  • Rapport