Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Bionische mens - studiemateriaal Disability Studies

Gepubliceerd op: 20-06-2022

Disability Studies in Nederland (DSiN) verzamelde en ontwikkelde les- en studiemateriaal over de bionische mens: mens en technologie. DSiN werkte hiervoor samen met studenten en verschillende experts in het veld. Een selectie daarvan vind je hier, op het Kennisplein. Heb je aanvullingen? Je kan interessante artikelen, beelden, teksten doormailen naar sofie.sergeant@disabilitystudies.nl. Zo kan het lesmateriaal groeien en zich ontwikkelen op de steeds wijzigende context.

Leren

  • Ebb helpt werknemers om hun talenten en ervaringen op eenvoudige manier te delen met anderen. Mensen met een beperking zijn verbaal soms minder sterk maar willen wel gewoon meedoen. Ebb helpt hen om het gesprek hierover aan te gaan met behulp van beeld. In een pilotproject wordt Ebb geïmplementeerd in het werkbedrijf WerkSaam. Eerder werd Ebb al geselecteerd als 1 van de 7 winnaars van de Challenge voor Technologie en Inclusie. Sofie Sergeant (Disability Studies) ontwikkelde Ebb in nauwe samenwerking met app-bouwer René Krewinkel.
  • Op de website ICT& Health vind je informatie over robotica, de bionische mens en hoe technologie oplossingen kan bieden bij mensen met een beperking. 
  • Disability Studies ontwikkelde een presentatie over de Bionische Mens. Download de presentie bij de downloads onderaan deze pagina.
  • Femke Nijboer onderzoekt de relatie tussen Disability Studies en neural engineering. Daarbij kijkt ze naar de acceptatie en mening van mensen met lichamelijke beperkingen ten opzichte van brain-computer interfaces. In haar evaluaties verwijst ze naar high-tech ontwikkelingen die samen moeten gaan met sociale veranderingen. Haar Veni project ging hierover (2012-2016). Dit project leidde tot de Neuro Catwalk. Hierbij ligt de focus op hetgeen waar de mensen met lichamelijke beperking trots op zijn. Download de presentatie over de Neuro Catwalk
  • Margot Neggers (MSc. Universiteit Eindhoven) gaf tijdens de slotbijeenkomst Zinvolle robotica in de ouderenzorg een presentatie over Robots in de ouderenzorg. De geleerde lessen kunnen we ook gebruiken in de gehandicaptenzorg. Bekijk de presentatie

Lezen

  • Jos de Mul (hoogleraar wijsgerige antropologie aan de Erasmus van Rotterdam) publiceerde het boek Kunstmatig van nature. In dit boek beschrijft hij ontwikkelingen in de biotechnologie, neurowetenschappen en robotica. Daarin staat het vraagstuk van Nietzsche centraal: 'Zijn we onderweg naar de Homo sapiens 3.0?' 
  • Brigitte Minne publiceerde het kinderboek Wardje over een konijn met een cochleair implantaatDat is een apparaat dat aan dove kinderen en volwassenen de mogelijkheid biedt om weer iets te horen.
  • Klaas de Jong en Peter Dellenbag publiceerde het boek Het meisje met de hoge hakken. Dit is een informatief boek over ziek zijn en beter worden. Hierin vertellen jongeren over hun ziekte en deze worden aangevuld met een wetenschappelijke uitleg over de ziekte. Het eerste verhaal gaat over een meisje met een beenprothese die graag ook op hakken zou willen lopen, net zoals haar leeftijdsgenoten.
  • Op het Kennisplein vind je een artikel over de kook-app van Humanitas DMH. De app helpt mensen met een licht verstandelijke beperking om zelfstandig te koken. Lees meer over de app en bekijk een filmpje.

Horen

  • Luister naar een radio-interview (tot minuut 59:00). Daarin praat Pieter van der Wielen met techniekfilosoof Peter-Paul Verbeek over hoe techniek en moraal met elkaar meebewegen. 

Kijken

  • Tourist LeMC over Spiegel: 'Af en toe moet je de tijd nemen en pauzeren om te kijken naar jezelf door de figuurlijke spiegel, en door de ogen van de ander. Want we zijn spiegels voor elkaar. Ben je nog blij met wie je bent, en met wat je doet in ’t leven?' Bekijk het filmpje op YouTube.
  • In het televisieprogramma Labyrint (VPRO) gaat het over de magie van het brein. Zowel Nick Ramsey, Femke Nijboer en Bram van de Laar worden geïnterviewd.
  • In het programma Van Liempt Live kom je meer te weten over de bionische mens. Vanaf 18.00 start het programma-gedeelte over de bionische mens. Bekijk het filmpje en krijg werp een blik in de toekomst met futurist en trendwatcher Richard van Hooijdonk en één van de ontwikkelaars van de robotarm, werktuigbouwkundige Gerard Dunning (TU Delft).
  • Christine heeft niet-aangeboren hersenletsel en zit in een rolstoel. Ze werkt met een spraakcomputer. Toch slaagt ze erin om met begeleiding zelfstandig te wonen in haar appartement. Bekijk de video op YouTube.

Discussiëren

  • Robot love is een interactieve expo experience over de liefde tussen mens en robot. Meer dan 50 kunstenaars, ontwerpers en wetenschappers stellen de vraag of robots in staat zijn tot liefde. En of jij van ze kunt houden. Wandel door het bijzondere gebouw en ontdek wat jij nu écht voelt, denkt en vindt van de invloed van techniek en innovatie op onze maatschappij. 

Onderzoek

  • Zorgorganisatie Philadelphia test en onderzoekt hoe sociale robots van toegevoegde waarde zijn bij de ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking. De eerste resultaten tonen een positief effect. Lees meer
  • FabLab van Bartiméus volgt trends en ontwikkelingen in technologie voor mensen met een visuele beperking en meervoudige beperking. Medewerkers van het FabLab houden zich bezig met innovatie en het geven van advies en voorlichting. 

Cartoon 

​Omdat beelden soms meer zeggen dan duizend woorden. De cartoon maakt deel uit van de DSiN-cartoonserie Mixed Forest. Het domein van biotechnologie, neurotechnologie en nanotechnologie is altijd in ontwikkeling: we nodigen je uit dit samen met ons vorm te geven. Stuur een mail naar sofie.sergeant@disabilitystudies.nl

Meer studiemateriaal van disability studies

Downloads

Deel deze pagina via:

Soort

  • Lesmateriaal

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

DSiN