Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Boek Wie beslist?

Gepubliceerd op: 13-05-2019

Laatst bijgewerkt op: 21-04-2023

Wie beslist? De cliënt zelf, de begeleider of zijn vertegenwoordiger? Of beslis je samen? En hoe bepaal je dat? En wie beslist dat? Hoe ondersteun je cliënten die zelf kiezen en hoe neem je een beslissing voor de cliënt?In het boek 'Wie beslist?' staat beschreven waarom in sommige situaties de cliënt zelf beslist en waarom in andere situaties de begeleider.

Wie beslist? is een handreiking over hoe om te gaan met beslissingen van wilsbekwame en wilsonbekwame cliënten. Het centrale thema is wilsbekwaamheid. Want als de cliënt een beslissing begrijpt, mag hij zelf beslissen. Aan de begeleider de taak om hem te ondersteunen bij de beslissing. Alleen als de cliënt een beslissing niet overziet, dus voor de beslissing wilsonbekwaam is, kan de begeleider de beslissing bij de cliënt weghalen.

Wat betekent wilsbekwaamheid?

In dit boek laat Loes den Dulk zien wat wilsbekwaamheid betekent in de praktijk en waar de verantwoordelijkheid ligt van de begeleider, de gedragsdeskundige, de vertegenwoordiger en de cliënt. Dat maakt het boek ook relevant voor iedereen die samenwerkt.

Bestel het boek over wilsbekwaamheid en gehandicaptenzorg

Filmpje over wilsbekwaamheid

Bij dit boek hoort de filmreeks ‘Wie beslist?' Bekijk hieronder één van de filmpjes. Hier vind je een overzicht van alle filmpjes.

Waarom is het kennisproduct interessant voor een begeleider? 

Eén boek voor medewerkers en één voor cliënten van zorginstellingen. Het boek (met bijbehorende film) laat voorbeelden zien, waarin keuzesituaties worden besproken. Het boek legt uit waarom in sommige situaties de cliënt zelf beslist en in andere situaties de begeleider of de vertegenwoordiger. De learnings in dit boek helpen cliënten om te kijken naar hun eigen beslissingen.

Bron: Raadopmaat

Meer informatie

Deel deze pagina via:

Soort

Handreiking