Naar hoofdinhoud Naar footer

Communicatie - studiemateriaal Disability Studies

Gepubliceerd op: 15-09-2020

Disability Studies in Nederland (DSiN) verzamelde en ontwikkelde les- en studiemateriaal over communicatie. Een selectie daarvan vind je hier, op het Kennisplein.

YouTube video thumbnail

Gomboom voor communicatie

De boom is van de hand van Saar De Buysere. Elk thema op de website van Disability Studies heeft een boom als introbeeld. Het thema 'communicatie' kreeg de gomboom als beeldkenmerk. De gomboom of eucalyptus beschikt over ruisende (gehoor), groenblijvende (visueel) en aromatische geur bladeren. De eucalyptusbloemen heerlijke nectar (smaak). De bast van de boom kenmerkt zich door afbladerende stukjes (tast). Kortom, de link naar het gebruik van onze 'zintuigen' is snel gelegd.

Contact maken

In onze samenleving communiceren we vaak snel en heel verbaal mondeling en schriftelijk. Voor een groep mensen in onze samenleving is deze snelle en verbale communicatie niet mogelijk en niet begrijpelijk. 

Vandaar dat het belangrijk is om op zoek te gaan naar alternatieve vormen van communicatie.

"Zolang ik kan communiceren, ben ik niet eenzaam," aldus beeldend kunstenaar Ai Weiwei (foto Taschen Books). Communicatie is dan ook een ontzettend belangrijk thema, een noodzaak tot een gevoel van 'belonging' en een voorwaarde tot inclusie. Bekijk hier een filmpje van het Disability Congres 2017 met als thema 'the art of belonging.' Gerda van Wees (financieel en administratief medewerker van het secretariaat van Disability Studies) geeft in dit filmpje een verhelderende omschrijving van de gomboom.

Gedragsregels

Hoe kun je weten hoe je je moet gedragen, als de regels daarvoor verborgen zijn? Mensen leren en communiceren op allerlei manieren, namelijk imiteren (spiegelen, via gehoor, ratio of verstand, door ervaring of aan de hand van afbeeldingen of pictogrammen.

Hulpmiddelen in de communicatie

Hulpwaaier - 1001 verborgen regels

Deze hulpwaaier is een verzameling van de belangrijkste en handigste verborgen regels die de afgelopen jaren op de dagkalenders zijn verschenen. Speciaal voor deze mensen (kinderen en volwassenen) met sociaal-cognitieve leerproblemen is de hulpwaaier gemaakt. In de praktijk blijkt namelijk dat het behandelen van één regel of tip per dag al kan helpen succesvoller en gelukkiger te worden in sociale interacties.

Werken met visualisaties

Dit boek is een praktische handleiding voor wie aan de slag wil met visualisaties bij mensen met een beperking. Het is bedoeld voor begeleiders en ouders die op zoek zijn naar bruikbare methoden, of die met een gezonde dosis creativiteit eigen visualisaties-op-maat willen ontwikkelen. Bekijk hier de website van de auteur.  

Inspiratiewaaier

Deze instrumentenwaaier bevat 11 uiteenlopende instrumenten voor mensen met een LVB, hun ondersteuners, beleidsmakers en cliënten- en adviesraden om mensen met een licht verstandelijke beperking te betrekken bij beleid.

De iPad als communicatiemiddel

Door de iPad in te zetten kan de cliënt (met een verstandelijke beperking en spraakproblemen) zichzelf verstaanbaar maken voor medecliënten. Groeit zijn zelfvertrouwen en sociale netwerk en kan zie je hoe hij zichzelf verder ontwikkelt.

Imiteren verbetert communicatie met EMB kinderen

Het gedetailleerd observeren van het kind en vervolgens het imiteren (‘spiegelen’) van houding, mimiek, bewegingen en geluidjes staat centraal in de methodiek. Dit dient met herhaling en met voldoende aandacht te worden gedaan.

Communicatiemiddel Blue-assist

BlueAssist is een communicatiemiddel en ondersteunt mensen met een taalbarriere bij het stellen van een vraag.

Social media in de zorg

Social media in zorg en welzijn is een gids voor iedereen die nog vragen heeft over social media in zijn vak.

Expressie via beeld

Film

In 2016 werd bij de Vlaamse acteur Michel Van Dousselaere afasie vastgesteld. Hij verliest, letterlijk, zijn taal. Zijn vrouw Irma Wijsman maakt daar een documentaire over. In deze video wordt Michel gevolgd, samen met hun vriend en collega Dirk Van Dijck, tijdens de opname van Michels laatste monoloog. De documentaire was te zien op het DSiN-congres 'The art of belonging' 2017. De acteur en zijn vrouw waren ook aanwezig op de vertoning tijdens het congres. De film liet diepe indruk op ons na.

Beeldboeken

Sofie Sergeant en Saar De Buysere creëren samen met experten in het werkveld beeldmateriaal. Het beeldboek ‘Nu en straks’ wil thema’s als ongeneeslijk ziek zijn, palliatieve zorg, sterven en andere delicate thema’s bespreekbaar maken. Het beeldboek 'Dingske' gaat over dementie.

Foto

Lees hier over een expositie met foto's van blinde fotografen.

Expressie via geluid

Bekijk een trailer, waarin Adrea van Beek samen met haar zoon (met beperking) een duet zingt.

YouTube video thumbnail

Cartoon

Met de boom van Saar De Buysere ging cartoonist René Krewinkel aan de slag. In samenwerking met Desiree Meulemans maakten we kaarten van de cartoons. Omdat beelden soms meer zeggen dan duizend woorden. De cartoon maakt deel uit van de DSiN-cartoonserie `Mixed Forest'.

Websites over communicatie

Er zijn vele websites over communicatie. Neem in elk geval een kijkje op de onderstaande websites om je blik te verbreden:

  • Gigi Dingler
    Hoe ga je met elkaar in dialoog en hoe creëer je een sfeer dat iedereen elkaar begrijpt? Deze website is handig als je meer wilt weten over het voeren van een prettige en efficiënte dialoog.
  • Website NLP over veranderingen
    Op deze website vind je informatie over hoe je doormiddel van NLP technieken kunt werken met de zintuigen.
  • Website Zie Zo
    Stichting Ziezo zet zich in voor een meer inclusieve samenleving voor mensen met een beperking. Een viertal activiteiten moeten hierbij helpen.

Lees ook:

Downloads

Deel deze pagina via:

Soort

Lesmateriaal

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

Disability Studies in Nederland (DSiN)