COUP-model: samenwerken met familie en naasten
Gepubliceerd op: 13-02-2025
Een prettige samenwerking met de familie is belangrijk. Dit is belangrijk voor de mensen met een beperking, maar ook voor hun naasten. De COUP-methode helpt je om hen beter te leren kennen en begrijpen. Zo kun je de zorg en het welbevinden van de zorgvrager goed afstemmen en een prettige band op te bouwen. Op deze pagina vertellen we je meer over deze methode.
Familie is heel belangrijk voor het welzijn van mensen met een beperking. Maar ook familieleden vinden het waardevol om een bijdrage aan de zorg te kunnen leveren. Goed contact met de zorgprofessionals speelt daarin een grote rol. Zo voelen familie en vrienden zich serieus genomen.
De COUP-methode kan helpen om goed contact en samenwerking op te bouwen. COUP staat voor Contact leggen, Ondersteunen, Uitnodigen en Participeren
Contact leggen
Goed contact zorgt voor wederzijds vertrouwen. Maak een praatje als familie op bezoek komt en vraag hoe het gaat. Je hoeft echt niet alles aan te horen, maar probeer wel familieleden te herkennen en belangstelling te tonen. Zo voelen ze zich welkom en thuis. Laat hierbij ook zien wie jij bent en wat je doet als medewerker. Zo ontstaat er contact over en weer. Dat leidt tot vertrouwen en meer interactie.
Ondersteunen
Het kan voor familieleden lastig zijn om contact te blijven houden met hun naaste. Misschien zijn ze als mantelzorger wel overbelast geraakt en laten ze alle zorg graag even los. Door een luisterend oor te bieden, ondersteun je hen op momenten dat ze het moeilijk hebben.
Uitnodigen
Familieleden, buren en vrienden hebben een belangrijke band met hun naaste. Toen hun kind, zus of broer nog klein was of thuis woonde, hielpen zij veel. Het is belangrijk dat de familie weet dat deze hulp ook mogelijk en gewenst is in een zorginstelling of als hun naaste thuis zorgt krijgt. Laat de familie zien welke activiteiten de organisatie onderneemt en nodig hen daarvoor uit.
Participeren
Het is fijn als familieleden zelf een actieve bijdrage leveren aan het welbevinden van hun naaste. Ze kunnen bijvoorbeeld gaan wandelen, activiteiten organiseren, helpen tijdens het eten of met klussen in de tuin. Vraag wat ze zelf kunnen en willen doen en maak daar afspraken over.
Meer weten over gelijkwaardig samenwerken?
Deze werkwijzen helpen ook bij het gelijkwaardig en prettig samenwerken met naasten en vrijwilligers: