Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

CRDL

Gepubliceerd op: 28-12-2022

Laatst bijgewerkt op: 21-05-2024

In de zorg wordt constant gezocht naar hulpmiddelen die contact met mensen mogelijk maken. Doel is om de menselijke waarde en persoonlijke aandacht te behouden. De CRDL maakt nieuw contact mogelijk voor mensen die moeite hebben met communicatie en sociale interactie. Je kunt bijvoorbeeld denken aan mensen die dementie, autisme of een verstandelijke beperking hebben én hun omgeving

De CRDL voorkomt dat deze mensen zich afzonderen. Het instrument maakt een contact mogelijk waaraan gebruikers gelijkwaardig kunnen deelnemen. Het is een mogelijkheid om met elkaar te praten en te stimuleren. De CRDL is door Dennis Schuivens en Jack Chen ontwikkeld voor dementerende ouderen. Zij zagen dat mensen met dementie het contact met hun omgeving verloren. Omdat deze mensen met dementie nog wel reageerden op beweging, aanraking en geluid, maakten Dennis en Jack de CRDL. Hierdoor was er wel contact mogelijk. Inmiddels is de CRDL ook bij mensen met een Ernstige meervoudige beperking steeds vaker in gebruik.

Ga naar de website van CRDL

Casus

Eileen geniet met een brede glimlach van de cradle, dit is heel bijzonder voor haar en de begeleider geniet daarom ook van deze wijze van contact maken met haar.​

Thema's

  • Emotioneel welbevinden
  • Interpersoonlijke relaties
  • Lichamelijk welbevinden

Lees meer over de thema's

Onderbouwing bruikbaarheid van het zorginstrument CRDL

Practice based en research based. Kennis op basis van praktijkervaringen en onderzoek. 

Bronnen

Beoordeling

Onderzoek naar de werkzaamheid voor mensen met EMB vindt plaats door Nienke Peters-Scheffer, onderzoeker bij Driestroom en Radboud Universiteit. Ze onderzoekt het contact tussen begeleider en cliënt, en ouder en cliënt met de CRDL en zonder de CRDL. Ouders en begeleiders zijn enthousiast over de CRDL. Bron: zorgorganisatie Driestroom.

Deze tool is onderdeel van Leidraad EMB in het vizier. Leidraad EMB in het vizier hoort bij het onderzoeksprogramma Gewoon Bijzonder. 

Lees meer over CRDL

Downloads

Deel deze pagina via:

Soort

Methode