E-learning – informele zorg rond mensen met NAH
Gepubliceerd op: 18-07-2019
Laatst bijgewerkt op: 26-11-2023
Naasten zijn belangrijk voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Ook belangrijk is dat professionals en familie, naasten en vrijwilligers goed samenwerken. Met de gratis e-learning Informele Zorg leer je als professional hier handig in te worden.
Kennis over informele zorg
Aan de basis van de e-learning staan 5 taakgebieden voor de sociale professional:
- Vinden
- Herkennen
- Versterken
- Verlichten
- Verbinden
De e-learning module begint met een warming-up om een beeld te krijgen waar je ongeveer staat met de kennis over informele zorg rond mensen met NAH.
Ga naar de e-learning module Informele Zorg rond mensen met NAH.
Druk op mantelzorgers
Begeleiders zien naasten soms alleen als ze meer willen weten over de cliënt of voor het doen van bepaalde taken. Familie wordt ook wel als ‘lastig’ gezien, terwijl ze juist belangrijk zijn in de samenwerking. Ze weten meer dan wie ook over de cliënt. Doordat cliënten steeds meer zelfstandig wonen komt er echter steeds meer druk op deze informele zorgers, die dan ook zelf extra aandacht en steun nodig hebben.
Zorg van naasten in de gehandicaptensector
In de gehandicaptensector is zorg van naasten onderdeel van het leven én onderdeel van de relatie die naasten met hun bijzondere broer, zus of kind hebben. Professionele organisaties hebben nogal wat invloed op de zorg van naasten, omdat ze er vanaf het begin af aan bij betrokken zijn. Daarom heeft de Hogeschool van Utrecht samen met zorgorganisatie Abrona een competentieprofiel en een e-learning module ontwikkeld.
Begrip, samenwerking en ondersteuning
De e-learning module is bedoeld voor sociale professionals die werken met mantelzorgers en naasten van mensen met een niet-aangeboren hersenletsel. Zij leren over de gevolgen van het hersenletsel op het dagelijks leven van mantelzorgers en naasten. De module helpt je meer kennis en vaardigheden te krijgen en een passende attitude om mantelzorgers goed te begrijpen, goed met hen samen te werken en hen zo goed mogelijk te ondersteunen.
Bron: de informatie in dit bericht is deels gebaseerd op het artikel Digitale scholing over samenwerken met naasten in gehandicaptenzorg op de website van Klik.