Floreren: een zoektocht naar goed leven met een ernstige beperking
Gepubliceerd op: 21-12-2018
Floreren, een zoektocht naar goed leven voor mensen met een ernstige verstandelijke beperking en ernstige gedragsproblemen. Een onderzoek van Janny Beernink.
Mensen met ernstige beperkingen ervaren grote belemmeringen in de samenleving, die vaak niet goed weet om te gaan met deze groep kwetsbare mensen. Welke mogelijkheden zijn er voor burgerschap voor mensen, die ondanks veel zorg en ondersteuning toch niet volledig kunnen participeren in de samenleving? ‘Floreren’ beschrijft een zoektocht naar verrijking, om überhaupt van burgerschap te kunnen spreken.
Zoektocht naar verrijking
Janny Beernink onderzocht in haar studie hoe het leven van mensen met ernstige beperkingen kan worden verrijkt. Zij interviewde hiervoor direct betrokkenen. De theorie van Martha Nussbaum – de capability approach – bleek hierbij behulpzaam. Hierin worden menselijke basisbehoeften, en de voorwaarden daarvoor, uiteen gezet. Nussbaum hanteert het begrip ‘floreren’ om de mate van verrijking aan te geven, in plaats van de mate van integratie in de samenleving. Verrijking vormt de sleutel tot een goed leven, met mogelijkheden die eerder vaak onbenut bleven.
Hoe het ook anders kan….
In deze case study van Anja lees je hoe zij door een andere aanpak opfleurt en meer ruimte ontstaat voor een beter leven.
Lees de inspirerende case study over Anja (download de pdf onderaan de pagina)
Aanbevelingen voor floreren
In haar boek 'Floreren' geeft Janny Beernink 26 aanbevelingen om ‘floreren’ mogelijk te maken. Zoals aanbevelingen voor de overstap naar de samenleving, een passende woning, passende voorzieningen, het ontplooien van individuele mogelijkheden, de rol van verwanten, de rol van medeburgers en de rol van begeleiders.
Downloads