Naar hoofdinhoud Naar footer

EMB-blikvanger

Gepubliceerd op: 12-10-2021

Hoeveel invloed heeft jouw EMB-bewoner op zijn/haar dag? Hoe vaak zit je in de dagelijkse routine? Laat jij je leiden door de waan van de dag? De EMB-blikvanger nodigt je uit om je tijdens jouw dienst te verdiepen met de LACCS-gebieden. Om uit de routine te komen, om te doen wat er echt toe doet: jouw bewoner, wat hij/ zij wil vandaag en hoe jij haar daarin kunt ondersteunen en haar invloed kunt versterken.

YouTube video thumbnail

De EMB-blikvanger is een digitaal programma

Elke dienst zet de begeleider aan het begin van de dag de iPad aan. Daarop staat het thema van de maand en de slogan van de week.

  • Elke maand staat op de iPad één van de thema’s van de LACCS-gebieden 
  • Twee keer per jaar komen de LACCS-gebieden aan de orde
  • Wekelijks staat er op maandagmorgen een nieuwe uitnodiging of slogan op de iPad, om aan de slag te gaan met het maandthema 

Hoe werkt het? 

De begeleider leest aan het begin van de dienst het thema en de slogan. Zo blijft de begeleider extra alert op wat de cliënt laat zien, horen, voelen en aangeeft in relatie tot de slogan pijn. Aan het eind van de dienst typt de begeleider een korte reactie, quote of ervaring (van maximaal 30 tekens) op de iPad over het thema die hij of zij terug wil laten komen in het team. Bijvoorbeeld: Heeft Rick pijn als hij tegen zijn hoofd slaat? Of: Wat zijn signalen van pijn bij mensen met EMB? Het systeem slaat deze informatie op een beveiligde site op. 

De begeleider deelt deze ervaringen en successen met collega’s en netwerk of familie. De begeleider gebruikt de informatie in de kwaliteitsinstrumenten ‘Dit vind ik ervan!’ (borging) en ‘Dit voeg ik toe!’ en bij het Goed-leven-gesprek.

Wat zijn de voordelen van de Blikvanger?  

  • De begeleider is zich bewust van het thema en slogan tijdens de ondersteuning van de bewoner in het hier en nu. 
  • De begeleider laat zich niet leiden door de waan van de dag.  
  • De bewoner ervaart dat de begeleider zijn of haar signalen ziet, hoort en ervaart. Dit bevordert het vertrouwen van de bewoner en vergroot zijn of haar eigen invloed. 
  • Deze bewustwording van de begeleider zie en hoor je terug in het individuele zorgplan, de teamevaluatie, ‘Dit vind ik ervan!’ en het Goed-leven-gesprek.
  • Direct betrokkenen (professionals en familie) maken gebruik van deze ervaringen en reflecteren hierop. Zij formuleren nieuwe ondersteuningsvragen voor de bewoner en nieuwe leervragen voor de professionals.
  • Verdieping door focus op de LACCS-gebieden. 
  • De jaarlijkse kwaliteitsverbetering is inzichtelijk. 
  • Professional en familie zien en horen de bewoner iedere maand op een van de LACCS-gebieden. 

Casus

Mieke is een vrouw van 33 jaar, zeer ernstig meervoudig beperkt. Mieke kent ingewikkelde (medische) vraagstukken, waardoor zij erg kwetsbaar is en regelmatig in het ziekenhuis ligt. Zij is een doorzetter en staat positief in het leven. Zij kan associaties maken, maar kan deze nauwelijks uiten. Haar leven kenmerkt zich door pijn. Hierdoor is het voor begeleiders moeilijk om verder te kijken dan haar lichaam. Rick is een man van eind dertig, ernstig meervoudig beperkt. Rick zit veelal op zijn knieën. Om zich te kunnen verplaatsen gebruikt hij een rolstoel. Rick is zeer gevoelig voor geluiden, voor visuele en tactiele prikkels. Hierdoor wijst hij veel af en is angstig en teruggetrokken. Er zijn drie begeleiders die hij vertrouwt. Wanneer het vertrouwen weg raakt, uit Rick dit in zelfverwonding. Rick is puur in zijn reactie. Tom is een man van ongeveer zestig jaar met een ernstige meervoudige beperking.  Hij woont zijn hele leven in een instelling. Hij vindt veiligheid in het luisteren naar muziek. Tom is altijd zeer alert om zijn wereld te kunnen overzien. Hij wil zelf de regie en wil hierin begeleiding. (Die begeleiding moet betrouwbaar zijn.) Tom heeft een sterke wil. Voor begeleiders is het lastig de balans te vinden tussen hem volgen in zijn eigen regie en grenzen stellen. Welke signalen zie je bij mij ? Wat denk je dat het betekent? 

De begeleider wordt getriggerd door het lezen van “de blikvanger” en is zich vervolgens bewust van de quote van de dag. Zo is hij/zij extra alert op wat de cliënt laat zien, horen, voelen en aangeeft in relatie tot de slogan pijn. De begeleiders / team houdt signalen bespreekbaar waardoor kennis dynamisch blijft. 

Thema's

  • Emotioneel welbevinden 
  • Interpersoonlijke relaties 
  • Lichamelijk welbevinden 
  • Persoonlijke ontwikkeling 
  • Zelfbepaling

Lees meer over de thema's

Onderbouwing bruikbaarheid werkboek

Practice based. Kennis op basis van praktijkervaringen.

Bronnen:

De EMB-blikvanger is ontwikkeld door Siza (deelnemer van het leernetwerk 'EMB in het vizier' en nodigt begeleiders uit om tijdens een dienst te doen wat er echt toe doet: jouw bewoner ondersteunen bij wat hij in het hier en nu wil (LACCS). Meer informatie vind je via Geeter & MunstermanPlatform Dit vind ik ervan! en Disability Studies.

Deel deze pagina via:

Contactpersonen

Soort

Leidraad

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

Siza