Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Filmpje ‘LVB – een late diagnose’

Gepubliceerd op: 23-04-2021

Het filmpje ‘LVB – een late diagnose’ beschrijft de impact van een late diagnose op het leven van de cliënt en onderstreept daarmee het belang van goede signalering en diagnostiek.

Het vroegtijdig signaleren van een LVB is erg belangrijk. Het voorkomt onder andere dat cliënten worden overvraagd door hun behandelaren en zorgt ervoor dat de behandeling beter aansluit op wat iemand kan en aankan.

Verslavingsproblematiek 

MEE Gelderse Poort maakte een filmpje over de ervaring van René. Hij heeft een LVB, maar deze werd pas op latere leeftijd herkend. Met alle gevolgen van dien. In het filmpje vertelt René over de impact die deze late diagnose heeft gehad op zijn leven. Eén van de gevolgen hiervan is verslavingsproblematiek.

Casus

Mila werkt in de verslavingszorg. Ze doet daar intakes en heeft het idee dat zij soms ook mensen met een LVB ziet. Zeker weten doet zij het niet; het staat immers niet op hun voorhoofd geschreven! In een training over LVB heeft Mila gehoord dat het vroegtijdig signaleren van een LVB belangrijk is. Behandelingen kunnen dan bijvoorbeeld beter aangepast worden, om uitval te voorkomen. Wat zijn ervaringen van cliënten met een LVB over het signaleren daarvan?

Fase van verslaving

Fase

  • Geen gebruik
  • Eerste kennismaking
  • Experimenteel gebruik
  • Geïntegreerd gebruik
  • Lichte/matige stoornis
  • Matige/ernstige stoornis

​Lees meer over de fasen

Onderbouwing bruikbaarheid

Ervaringskennis. Kennis op basis van praktijkervaringen.

Beoordeling

Het filmpje is ontwikkeld door MEE Gelderse Poort. Het beschrijft de ervaring van René, iemand bij wie een LVB pas laat is gediagnosticeerd.

Deze tool is onderdeel van Leidraad LVB in het vizier.

Leidraad LVB in het vizier hoort bij onderzoeksprogramma Gewoon Bijzonder.

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan

Soort

Verslag

Soort kennis

Ervaring

Taal

Nederland