Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

De gevolgen van een MRSA-besmetting: leer van Mandy's verhaal

Gepubliceerd op: 28-11-2024

Mandy Alferink werkt op 't Talma in Laren als verpleegkundige. Twee jaar geleden liep ze op haar werk een MRSA-besmetting op. In deze video vertelt ze over de gevolgen van de MRSA-besmetting voor haar en haar omgeving. Bekijk de video en ga met collega's in gesprek: hoe bescherm jij jezelf en anderen?

Voor gezonde mensen is een MRSA-besmetting niet zo gevaarlijk, maar voor kwetsbare mensen zoals ouderen of mensen met een beperking wel. Als zij besmet raken dan krijgen zij van de arts vaak een antibioticakuur. Zo wordt voorkomen dat zij zieker worden. Helaas werkt een antibioticakuur voor de MRSA-bacterie niet altijd. Als dat gebeurt, dan wordt het moeilijker om beter te worden. Het beste is dus om besmettingen met bacteriën en virussen zo veel mogelijk te voorkomen. Dat kun je doen door te zorgen voor een goede hygiëne. 

Gevolgen MRSA-besmetting voor Mandy en haar omgeving

Mandy kon door de besmetting een half jaar haar werk niet meer doen als verpleegkundige. Dat maakte haar verdrietig en onzeker: 'Ik ben verpleegkundige geworden om aan het bed te staan en om die terminale zorg en wondzorg te doen. Dat kon niet meer.'

De MRSA-besmetting had niet alleen gevolgen voor Mandy, maar ook voor haar gezin. Ook haar zoontjes moesten getest worden op de MRSA-bacterie. Hoewel haar jongste zoontje geen klachten had, was hij toch besmet met de bacterie. Als Mandy haar werk weer wilde doen, moest haar zoontje behandeld worden met een dubbele antibioticakuur. Dat was voor Mandy een vervelende ervaring, want hij was toch niet ziek? 

Sinds de MRSA-besmetting kijk ik anders naar hygiënisch werken. Ik ben me er meer bewust van en doe nu altijd op de juiste momenten handschoenen aan. Meestal deed ik dit al wel, maar soms schoot het er ook bij in als iets snel moet gebeuren.

Mandy Alferink, verpleegkundige

Besmettingen zo veel mogelijk voorkomen

Besmettingen en uitbraken van de MRSA-bacterie wil je zo veel mogelijk voorkomen, omdat dit voor de zorgverlener en cliënt veel gevolgen heeft. Maar ook andere bacteriën en virussen wil je buiten de deur houden zoals het griepvirus, coronavirus of het norovirus. De meeste besmettingen van deze micro-organismen gebeuren via je handen. Daarom is het belangrijk om infectiepreventie op orde te hebben in de organisatie. Hygiënisch werken is daarbij extra belangrijk. Denk daarbij aan handen wassen of desinfecteren, goed schoonmaken en een goede persoonlijke hygiëne.

Opdracht: wees je bewust van de risico's

Deze video laat zien waarom infectiepreventie en goede hygiëne belangrijk is. Bekijk samen met je collega’s deze video. Ga na het bekijken van de video met elkaar in gesprek. Onderstaande vragen kunnen je helpen:

  • Wat doet de video met je? 
  • Vind je infectiepreventie belangrijk? Waarom wel of niet en heeft de video daarin iets veranderd? 
  • Hoe bescherm jij jezelf en anderen? 
  • Vergroot de video je motivatie om beter op een goede hygiëne te letten? Waarom wel of niet? 
  • Wat heb je nodig om te zorgen voor een goede hygiëne? 

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan

Soort

Video

Organisatie / Uitgever

Vilans

Prijs

Gratis