Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Grenzen verkennen in samenspel tussen informele en formele zorg

Gepubliceerd op: 15-04-2024

Wat mogen mantelzorgers, naasten en vrijwilligers wel en niet doen? Dat is een prangende vraag van veel zorgorganisaties. Het formele onderscheid tussen professionele en niet-professionele zorg is zwart-wit, terwijl je in de praktijk al veel hybride vormen van zorgverlening ziet. Wetten, regels, procedures en afspraken staan deze vormen echter in de weg.

Hoe zit het met de aansprakelijkheid, vragen veel zorgorganisaties zich af. Dus wat mogen mantelzorgers doen en wie is aansprakelijk? En hoe brengt de zorgorganisatie het gesprek over het overhevelen van zorgtaken het beste op gang?

Samenspel tussen formele en informele zorg

In het rapport ‘Anders leven en zorgen - Naar een gelijkwaardig samenspel tussen naasten, vrijwilligers en beroepskrachten’ concludeert de Raad Volksgezondheid en Samenleving (RVS) dat we steeds meer toe moeten naar een meer ‘hybride’ zorgsysteem. Voor een houdbare zorg is het - kijkend naar de toenemende personeelsschaarste - nodig om verschillende mengvormen van betaalde, onbetaalde, georganiseerde, niet georganiseerde en meer en minder vrijwillige zorg ruimte te geven.

Bij dit onderwerp ‘Kaders informele zorg’ lees je over de wet- en regelgeving rondom informele zorg. Je vindt er inspiratie over nieuwe manieren van samenwerken van formele en informele zorgverleners.

Downloads

Deel deze pagina via:

Soort

  • Handreiking

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

Waardigheid en trots voor de toekomst

Prijs

Gratis