Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

De Infectiepreventie auditapp (IPA)

Gepubliceerd op: 27-11-2024

Laatst bijgewerkt op: 27-11-2024

Meten is weten bij de kwaliteit van infectiepreventie. De Infectiepreventie auditapp helpt om audits op de werkvloer snel en zonder papier uit te voeren. Audits zijn periodieke controles die je als organisatie uitvoert. Je controleert dan of zorgmedewerkers zich houden aan het infectiepreventie beleid in jouw organisatie. Als zorgmedewerker kun je een audit nu zelf doen. De app is makkelijk in gebruik, toegankelijk en gratis.

Waarom is een infectiepreventie-audit belangrijk?

Met een audit kijk je of het beleid op infectiepreventie ook op de juiste manier wordt uitgevoerd. Ook krijg je inzicht in hoe het ervoor staat met de aanpak van infectiepreventie. Wat gaat al goed en waar is nog extra aandacht nodig? Vervolgens kun je aan de slag met een verbeterplan. De app helpt je een audit op een eenvoudige en overzichtelijke manier uit te voeren.

Voor wie?

Een kwaliteitsmedewerker, beleidsmedewerker, deskundige infectiepreventie of iemand anders uit de infectiepreventiecommissie is beheerder van het beheerdersportaal van de app. Het is iemand die overzicht heeft over de hele organisatie en kennis heeft van het uitvoeren en rapporteren van kwaliteitsmetingen. Lees meer over wat een beheerder doet bij ‘Hoe werkt het?’.

Zorgmedewerkers vanaf niveau 2 met kennis van de zorg op een afdeling of groep doen de audit. Als zorgmedewerker zie je dan direct wat er wel en niet goed gaat. Het voordeel is dat je het er gelijk met je collega’s over hebt. Dan wordt infectiepreventie op je afdeling echt iets van jou en je collega’s. De app kun je inzetten in de verpleeghuiszorg en gehandicaptenzorg.

Voordelen app

De Infectiepreventie auditapp (IPA) heeft nog een aantal andere voordelen:

  • De audits zijn gestandaardiseerd. Zo kun je een audit altijd op dezelfde manier uitvoeren en met elkaar vergelijken. Je vult vragenlijsten in.
  • De app is gebaseerd op actuele landelijke richtlijnen.
  • Er is een goede handleiding.
  • Met de app kun je als zorgmedewerker de audit makkelijk uitvoeren.
  • Je kunt eenvoudig een rapportage maken waarin zichtbaar is wat wel en niet goed gaat. Ook kun je afdelingen vergelijken.
  • Je krijgt technische ondersteuning.
  • De app is gratis.

Hoeveel tijd kost het?

Hoe lang je erover doet, hangt af van hoeveel medewerkers je wilt observeren. Je kunt een audit ook in stukjes doen.

Hoe werkt het?

De beheerder geeft zorgmedewerkers toegang tot de app, zet audits klaar voor afdelingen en draait rapportages uit. De beheerder geeft aan op welke thema’s een audit moet plaatsvinden. Mogelijke thema’s zijn:

  • handhygiëne
  • persoonlijke hygiëne medewerker
  • persoonlijke hygiëne cliënt
  • gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)
  • opslag, voorraden en gebruik steriele materialen
  • linnengoed
  • MRSA isolatie-audit
  • opvang en afvoer van urine en ontlasting
  • Influenza/COVID
  • isolatiemaatregelen bij braken  en diarree

Als zorgmedewerker doe je de audit via een tablet (voorkeur) of smartphone. Je rol in de app is die van observant. De observant ziet in de app een overzicht van uit te voeren audits en hoe ver die is met een audit. De actuele lijst met thema’s waarop een audit kan plaatsvinden vind je op de website van Zorgnetwerken AMR.

Door wie is de app ontwikkeld?

De Infectiepreventie auditapp is ontwikkeld en getest door deskundigen infectiepreventie (DI) en wordt regelmatig geactualiseerd. De app is ontwikkeld door de Regionale Zorgnetwerken. Namelijk: AMR Holland West, IP & AMR Zorgnetwerk Euregio-Zwolle, Rezisto en IP & AMR Zorgnetwerk Limburg. Meerdere zorgmedewerkers uit verschillende organisaties hebben de app getest. De app wordt regelmatig geactualiseerd.

Zelf aan de slag met de infectiepreventie-audit?

Op de website van AMR Zorgnetwerk vind je meer uitleg en de stappen om de app te downloaden, inclusief handleidingen voor de beheerder en observant.

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan

Soort

Apps

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

AMR Holland West, IP & AMR Zorgnetwerk Euregio-Zwolle, Rezisto en IP & AMR Zorgnetwerk Limburg.

Prijs

Gratis

Programma's / projecten

Samen werken aan infectiepreventie