Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

De kracht van Buurtcirkel in de krant ‘Buurtcirkel voor elkaar’

Gepubliceerd op: 26-10-2021

Laatst bijgewerkt op: 23-05-2024

In de krant ‘Buurtcirkel voor elkaar’ laat Pameijer zien wat een Buurtcirkel is en wat de meerwaarde van Buurtcirkel is voor deelnemers, mensen uit hun netwerk en begeleiders. In de krant staan artikelen over de kracht van Buurtcirkel en over de pilot voor deelnemers met een verstandelijke beperking (en een Wlz indicatie). Diverse interviews geven je een kijkje achter de schermen.

De krant

Met deze krant krijg je als begeleider een eerste kennismaking met Buurtcirkel. Je ziet wat de betekenis voor deelnemers is en je leest hoe ouders en familie het ervaren. Ook ontdek je dat het best lastig was om tijdens de corona periode van start te gaan met een pilot voor mensen met een verstandelijke beperking (en een Wlz indicatie). Niet alleen de successen worden genoemd, maar ook de geleerde lessen zijn vermeld. Misschien is er wel meer geleerd van de dingen die niet zo goed gingen, dan van wat er wel goed ging.

Benieuwd naar meer informatie over de Buurtcirkel? Bekijk de video:

Ben je daardoor geïnteresseerd geraakt? Dan lees je in de Buurtcirkel krant ook meer over het concept Buurtcirkel en hoe Pameijer jouw organisatie kan ondersteunen in het werken met Buurtcirkel. Inmiddels zijn er al zo’n 90 Buurtcirkels actief in heel het land. Door deelname aan het Buurtcirkel programma wordt ook duidelijk aan welke randvoorwaarden je moet voldoen om van Buurtcirkel een succes te maken.

Casus 

Iedereen heeft in zekere zin behoefte om mee te kunnen doen en van waarde te zijn. Buurtcirkel brengt mensen bij elkaar voor wie dat wat minder vanzelfsprekend is. Vanuit ontmoeting en verbinding ondersteunen mensen elkaar. Het zelfvertrouwen groeit, mensen leren en ontwikkelen en hebben het gevoel weer mee te kunnen doen. Wil jij meer weten over Buurtcirkel? hoe deze worden opgezet, wat Buurtcirkel oplevert voor deelnemers? Lees dan deze krant!

Ervaringen

‘Sinds ik bij de Buurtcirkel zit heb ik meer mensen leren kennen en durf ik meer om hulp te vragen. Eerst vond ik dat lastig. Voorheen belde ik ook vaak de begeleiding als ik een kletspraatje wilde. En de begeleiding belde mij als ik mijn medicatie moest slikken. Dat is nu niet meer nodig. Ik denk zelf aan mijn medicijnen en anders herinneren de vrijwilligers en de andere deelnemers van de Buurtcirkel mij eraan. Ook die kletspraatjes doe ik nu met hen. Zo zorgen we voor elkaar.’

Fred van Schaijk, Deelnemer Buurtcirkel

Belangrijkste resultaten van Buurtcirkel

  • Uitbreiding van het sociale netwerk van deelnemers
  • Meer emotioneel welbevinden: gelukkiger en meer zelfvertrouwen bij deelnemers
  • Deelnemers zijn zelfstandiger
  • Onderling vertrouwen neemt toe
  • Deelnemers zetten hun talenten meer in en vragen ook hulp aan anderen: wederkerigheid is toegenomen

Bron: Weltevrede, A.M., Van den Heerik, A., Wolff, R., De Boom, J., & Seidler, Y. (2017). Netwerken in de buurt. Een onderzoek naar het nieuwe zorgconcept Buurtcirkel. Onderzoeksbureau Risbo en Movisie.

Aan de slag!

Wil je meteen aan de slag met het krantje 'Buurtcirkel'? Download dan het materiaal onderaan de pagina bij Downloads.

Onderbouwing 

Deze krant is gemaakt als kennisproduct om de ervaringen met Buurtcirkel en de pilot in het kader van Begeleiding a la carte binnen Volwaardig Leven verder te verspreiden in de sector. Alle ervaringen van deelnemers, hun naasten, begeleiders en de projectgroep zijn gebundeld. Met deze krant wil Pameijer mensen in de gehandicaptensector kennis laten maken met Buurtcirkel, ze enthousiasmeren, zodat men na gaat denken over de betekenis van Buurtcirkel, misschien wel in hun eigen werkgebied. Buurtcirkel is als interventie erkend door Movisie en daarmee opgenomen in de databank effectieve sociale interventies. Ben je geïnteresseerd in de rapportage van de monitor van eind 2021? Ga dan naar de website van Buurtcirkel.

  • Research-based kennis: kennis op basis van onderzoek.
  • Practice-based kennis: kennis op basis van praktijkervaringen. 
  • Ervaringskennis: kennis op basis van de ervaringen van cliënten of verwanten.

Pameijer Buurtcirkel is een van de deelnemers aan het tweejarige traject ‘Begeleiding à la carte’ (onderdeel van het programma Volwaardig Leven) waarin aanbieders van gehandicaptenzorg binnen lerende netwerken hun praktijkervaringen delen in persoonsgerichte zorg. Daarnaast stellen zij praktische kennis beschikbaar voor de hele sector. Alle twinkels komen voort uit de lessen van 35 zorgorganisaties.

Deze aanpak is ontwikkeld in het vernieuwingstraject Begeleiding à la carte van Volwaardig leven [2019-2021) van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Zorgaanbieders werkten aan hun eigen aanpak voor vernieuwing van persoonsgerichte zorg in de gehandicaptensector.

Alle Twinkels komen voort uit de lessen van 35 zorgorganisaties binnen het project Begeleiding à la carte, onderdeel van het programma Volwaardig leven.

Lees meer

Downloads

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan

Soort

  • Video
  • Onderzoek
  • Boek

Taal

Nederlands

Prijs

Gratis