Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Het menu om cliënten (zelfstandig) gezond te laten koken in jouw organisatie

Gepubliceerd op: 08-11-2021

Laatst bijgewerkt op: 21-05-2024

Stap voor stap gezond en lekker koken met het Ikkookkratje. Middin heeft een menukaart ontwikkeld voor begeleiders om cliënten in jouw organisatie (zelfstandig) te leren koken. De menukaart is bedoeld voor begeleiders van mensen met een verstandelijke beperking (VG, LVB(+) en laaggeletterden). Het helpt hen zelfstandig (leren) koken of hun kookvaardigheden ontwikkelen. Ga aan de slag met de menukaart!

Casus

Joost werkt als begeleider in de verstandelijk gehandicaptenzorg. Janna, een cliënt, wil graag zelfstandig leren koken. Maar in de dagelijkse praktijk lukt het Joost niet om haar hier altijd bij te helpen. Daardoor eet Janna ongezond. Zij overziet niet het belang van een gezond leefpatroon met gezonde voeding. Ook weet zij niet welke gevolgen een ongezonde leefstijl kan hebben voor haar gezondheid. 

Hoe kun jij mensen met een (licht) verstandelijke beperking helpen om meer zelfredzaamheid te ontwikkelen bij het bereiden van een gezonde en verantwoorde maaltijd? Hoe draag je bij aan een gezonde leefstijl door middel van gezonde voeding?

Ervaringen

Dominique (cliënt): "Ik vind het heel leuk dat we hiermee zijn begonnen, ik ben trots dat ik nu zelf roti en risotto maak."

Erik (cliënt): "Ik vind het echt helemaal top, het is voor cliënten zoals wij heel fijn om zelf te leren koken, met alle filmpjes erbij."

Susanne (begeleider): "Cliënten vinden het fijn dat ze op hun eigen tijd kunnen gaan koken. Ze vinden het ook prettig dat ze gezond eten en dat ze leren om zelf een maaltijd te maken. Het geeft ze een gevoel van trots."

De menukaart

Met de menukaart proef je hoe Middin het Ikkookkratje bedacht en ontwikkeld heeft, hoe steeds meer cliënten het gaan gebruiken en wat het oplevert. Maar ook welke producten er al zijn en welke ontwikkelingen er komen. Daarnaast vertellen cliënten over hun ervaringen. De menukaart helpt je om deze methode in te zetten binnen jouw organisatie.

Het Ikkookkratje is een kratje met boodschappen en daarbij een recept. Maar dan op zo’n manier dat mensen met een verstandelijke beperking er direct mee aan de slag kunnen! Afgepaste en gesneden ingrediënten, een helder recept en begeleidingsvideo over hoe het recept gemaakt wordt: dat is het Ikkookkratje. Omdat gezond eten begint bij bewustzijn, ga je eerst het gesprek hierover voeren met behulp van verschillende praatplaten.

Aan de slag!

Wil je hier meteen mee aan de slag? Download de menukaart onder het kopje Downloads.

Onderbouwing

Na onderzoek vanuit de centrale clëntenraad (CCR) en vanuit de vraag van cliënten is binnen Middin een projectgroep genaamd 'Gastvrij eten en drinken' opgezet. Hierin hebben zij het idee uitgewerkt om mensen in stappen te ondersteunen bij het (zelfstandig) leren koken van een gezonde maaltijd.

De menukaart, de methode en het Ikkookkratje helpen begeleiders doordat alles goed is uitgedacht en voorbereid. De ondersteuning is duidelijk en toegankelijk; van recepten tot afgepaste ingrediënten. Hierdoor kan de gebruiker makkelijk en snel aan de slag met het koken.

De menukaart is mogelijk ook interessant voor andere doelgroepen, zoals scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs, leerwerkplekken en (jeugd)gedetineerden.

Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact op met Susanne Duijndam – projectleider bij Middin – door te mailen naar s.duijndam@middin.nl

Practice-based kennis: kennis op basis van praktijkervaringen. 

Over Begeleiding à la carte

Deze aanpak is ontwikkeld in het vernieuwingstraject Begeleiding à la carte van Volwaardig leven [2019-2021] van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Zorgaanbieders werkten aan hun eigen aanpak voor vernieuwing van persoonsgerichte zorg in de gehandicaptensector.

Lees meer over Ikkookkratje

Downloads

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan

Soort

Handreiking

Soort kennis

Praktijk

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

Middin