Naar hoofdinhoud Naar footer

Levend verlies

Gepubliceerd op: 26-06-2023

Laatst bijgewerkt op: 11-06-2024

Wanneer ouders een kind krijgen met een verstandelijke beperking, brengt dit verschillende gevoelens met zich mee. Bij levend verlies gaat het om terugkerende gevoelens van verdriet en rouw bij een verlies dat niet eindig is. Met levend verlies wordt ook wel het 'verlies' van een 'normale toekomst' bedoeld.

Praten over levend verlies

De ouder wordt, steeds opnieuw en op onverwachte momenten, geconfronteerd met pijn om wat niet kan zijn. Van ouders wordt vaak verwacht dat zij ermee leren leven of het geaccepteerd hebben. Maar wat valt er eigenlijk te accepteren? Daarnaast gaat in de praktijk in het gesprek al snel over het kind. Maar ouders zijn diegene die voor het kind moeten zorgen. Als hulpverleners zijn wij passanten. De hulpverlener zegt zijn baan op, maar de ouder kan niet zijn ouderschap opzeggen. Ouders zijn onvoorwaardelijk en tijdloos aanwezig. Dus waarom kijken we niet meer naar wat ouders nodig hebben om hun kind te steunen?

Tips voor begeleiders:

  • Stel eens de vraag: ''Hoe is dit nou voor jou?''
  • Wees oprecht geïnteresseerd, ben je ervan bewust dat het een kwetsbaar onderwerp is.
  • Probeer verder te kijken dan het gedrag. Wat maakt dat een ouder zo reageert?
  • Verwacht niet van ouders dat zij de beperking gaan accepteren. Het kind wel, maar de beperking mogen zij 'vervloeken'.

Download onderaan de pagina de infographic 'levend verlies voor ouders.' 

Tips voor ouders:

  • Veel ouders ervaren gevoelens van levend verlies en dit zegt niks over de liefde die je hebt voor je kind. Gevoelens van verlies en rouw zijn een normale reactie op een abnormale situatie.
  • De gevoelens kunnen wisselen; ze zijn soms meer op de voorgrond en soms meer op de achtergrond aanwezig.
  • Als je behoefte hebt aan meer informatie is er de podcast www.levendverlies.nl met gesprekken met ouders en professionals over levend verlies: 

Download onderaan deze pagina de infographic 'Levend verlies voor begeleiders.'

Praatkaartjes

Wanneer ouders een kind krijgen met een verstandelijke beperking, brengt dit verschillende gevoelens met zich mee. 

De gesprekskaarten zijn ontwikkeld om levend verlies meer bespreekbaar te maken tussen ouders van een kind met een verstandelijke beperking en professionals. De thema's van de gesprekskaarten zijn tot stand gekomen door middel van interviews met zowel ouders als professionals. Deze zijn bedoeld ter verdieping in gesprekken met ouders.

Download onderaan deze pagina de praatkaartjes. 

Downloads

Deel deze pagina via:

Soort

Infographic

Auteur

Renate van Harten