Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Methode Meer bewegen

Gepubliceerd op: 02-12-2021

Wil jij met je cliënt aan de slag om meer te bewegen in het dagelijks leven? De methode dromen-ontdekken-doen helpt jou als begeleider mensen met een verstandelijke beperking meer te laten bewegen in het dagelijks leven. Het geeft handvatten hoe je bewegen meer onderdeel maakt van het dagelijks leven van je cliënt. Samen doorloop je met je cliënt daarbij de fases: dromen, ontdekken en doen.

Laat je inspireren

Bewegen gaat ook over plezier maken. Bekijk het filmpje over de methode en laat je inspireren!

Aan de slag

Via de stappen uit deze methode ga je in gesprek over wat je cliënt al doet aan beweging én graag wil doen om meer te bewegen. De onderstaande drie tools helpen je daarbij. Het gaat om een handreiking, beweegposter en weekplanner. De tools download je onder dit artikel onder Downloads.

1. Handreiking

Voor begeleiders zijn er twee handreikingen ontwikkeld, namelijk één voor zorginstellingen en één voor ambulante begeleiding. De handreikingen beschrijven hoe je als begeleider aan de slag kunt gaan met de beweegposter en de weekplanner.

2. Beweegposter

Met de beweegposter kun je de dromen van cliënt achterhalen. Je geeft antwoord op de vraag: Hoeveel zou je cliënt graag willen bewegen en wat kan hij/zij allemaal doen om te bewegen? De poster bestaat uit twee kanten. De linkerkant gaat over de dingen die je cliënten nu al doen aan beweging in het dagelijks leven. Aan de rechterkant komen dingen te staan die je cliënten zouden kunnen en willen doen om meer te bewegen in het dagelijks leven.  

3. Weekplanner

Na het invullen van de beweegposter kun je aan de slag met je cliënt. Het echte doen moet natuurlijk nog gebeuren. De weekplanner en het bijbehorende uitknipvel kunnen daarbij helpen.

Met bovenstaande hulpmiddelen ga je van bewust worden naar actie. Door te plannen wanneer je cliënt meer wilt bewegen en te kijken of het ook lukt. Luister daarbij naar je cliënt en probeer niet teveel te sturen; het gaat om wat hij/zij graag wil en kan.

Download de documenten (pdf) onder dit artikel.

Casus

Mevrouw Yilmaz is vitaal, maar heeft dreigend overgewicht. Ze is gemotiveerd om meer te bewegen. Ze wil dan wel weten hoeveel ze beweegt. Hoe kunnen we het activiteitenniveau van cliënten inzichtelijk krijgen?​

Onderbouwing bruikbaarheid stappenteller en beweegposter

Evidence based. Kennis op basis van onderzoek naar de werkzaamheid.

Beoordeling:
Er zijn veel stappentellers op de markt, die voldoende valide het activiteitenniveau meten. Er zijn ook stappenteller-apps.

Academische werkplaats Sterker op Eigen Benen

'Meer bewegen' is ontwikkeld binnen de Academische werkplaats Sterker Op Eigen Benen. Die bestaat uit de onderzoeksgroep Geneeskunde voor mensen met een verstandelijke beperking van het Radboudumc en 9 zorgorganisaties. Stichting SPZ stelde via het Kennisplein Gehandicaptensector een subsidie beschikbaar.

Deze tool is onderdeel van Leidraad Oud en Gelukkig

Downloads

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan

Soort

  • Handreiking
  • Leidraad
  • Methode

Taal

Nederlands

Prijs

Gratis