Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Methode Minder drank of drugs

Gepubliceerd op: 06-04-2021

Minder drank of drugs is een groepsbehandeling voor volwassenen met een LVB en problematisch middelengebruik.

Minder drank of drugs is een cognitief gedragstherapeutische behandelinterventie voor volwassenen met een LVB en problematisch middelengebruik. Het doel is middelengebruik te doorbreken en een terugval in middelengebruik te voorkomen. Psycho-educatie (uitleg over hoe dingen werken), oefenen met nieuwe vaardigheden (zelfcontrolemaatregelen, zoals afstand nemen of ‘nee’ zeggen), en belonen van successen staan centraal.

Minder drank of drugs bestaat uit 12 groepsbijeenkomsten en 12 individuele bijeenkomsten. In de groepsbijeenkomsten worden vaardigheden geoefend en ervaringen uitgewisseld. De individuele bijeenkomsten zijn meer gericht op uitleg en generalisatie (het koppelen van de therapie naar het dagelijks leven van de patiënt). In de individuele bijeenkomsten is de betrokkenheid van een vertrouwenspersoon erg belangrijk. Dit kan een ouder of partner zijn, maar ook de persoonlijk begeleider of mentor van een patiënt.

  • Download de factsheet
  • Download de verwijsfolder

Casus

Ineke wil stoppen met blowen, maar hulp van de verslavingszorg ziet ze niet zitten. Dat heeft ze al eerder geprobeerd en liep vaak mis. Het was gewoon te moeilijk, ze snapte het vaak niet. De behandelingen hebben haar niet geholpen. Haar begeleider Marjan stelt voor om ‘Minder drank of drugs’ te proberen. Een groepsbehandeling, waarin Ineke samen met andere mensen met een verslaving kan oefenen om meer controle te krijgen over haar middelengebruik. Marjan biedt aan haar daarin te ondersteunen. Wat is in deze behandeling de rol van Marjan?

Fase van verslaving

Fase

  • Lichte/matige stoornis
  • Matige/ernstige stoornis

​Lees meer over de fasen

Onderbouwing bruikbaarheid

Practice-based en research-based. 

Beoordeling

Minder drank of drugs is ontwikkeld door Tactus Verslavingszorg en Aveleijn. Het is gebaseerd op cognitieve gedragstherapie, wat in de Nederlandse verslavingszorg de basis is voor behandeling en effectief gebleken is in het doorbreken van verslaving. De inzet van een vertrouwenspersoon en samenwerking met behandelaren binnen de verstandelijk gehandicaptenzorg worden door experts gezien als belangrijke ingrediënten in het behandelen van patiënten met een LVB.

Minder drank of drugs is in een kleine pilot onderzocht op uitvoerbaarheid en effectiviteit. Behandelaren waren tevreden over het protocol. Bij ongeveer de helft van de patiënten was de interventie effectief in het verminderen of stoppen van middelengebruik. 

Deze tool is onderdeel van Leidraad LVB in het vizier.

Leidraad LVB in het vizier hoort bij onderzoeksprogramma Gewoon Bijzonder.

Downloads

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan

Soort

Interventie

Soort kennis

Praktijk

Taal

Nederlands