Methode Sterker dan de kick
Gepubliceerd op: 23-12-2019
Sterker dan de kick is bedoeld om de motivatie voor verandering te vergroten bij mensen met LVB en verslavingsproblematiek.
Sterker dan de kick is – in het kort gezegd – een motivatietraining. De methode is bedoeld voor volwassenen met een LVB die problematisch middelen gebruiken, internetten of gamen, maar (nog) niet gemotiveerd zijn hier verandering in aan te brengen. Met behulp van Sterker dan de kick krijgen zij meer inzicht in hun verslaving en de voor- en nadelen hiervan. Het doel is hen te motiveren hun gedrag te veranderen.
Sterker dan de kick bestaat uit 10 wekelijkse, individuele bijeenkomsten. Met wat aanpassingen kan de training ook in groepsverband gegeven worden. Tijdens de bijeenkomsten wordt steeds één onderwerp besproken. Ook wordt er geoefend met actieve werkvormen.
In deze training speelt de begeleider een belangrijke rol. Bijvoorbeeld in het onderzoeken van het gedrag van de cliënt, het vertalen van de theorie naar het dagelijks leven van de cliënt, het oefenen van nieuwe vaardigheden en het maken van de opdrachten.
Meer informatie over de training Sterker dan de kick.
De training is bedoeld voor mensen met een licht verstandelijke beperking die door het overmatig gebruik en/of misbruik daarvan in de problemen komen.
Het doel van de training Sterker dan de kick is om mensen met een licht verstandelijke beperking vanuit zichzelf te motiveren om het gebruik of misbruik van middelen te veranderen (autonome motivatie). In 2015 is Sterker dan de kick erkend door de Erkenningscommissie Gehandicaptenzorg.
Ga naar de website van de interventie
Casus
Pieter rookt dagelijks 2 joints. Van zijn ouders moet hij ermee stoppen en ook zijn vriendin vindt dat het genoeg is geweest. Ze hebben er last van. Pieter snapt dat zelf eigenlijk niet zo. Zo erg vindt hij het niet. Hij is toch zeker niet verslaafd!
Zijn persoonlijk begeleider Ahmed snapt de zorgen van de ouders en vriendin van Pieter wel. Pieter blowt steeds vaker, heeft schulden opgebouwd, heeft moeite om de dag op te starten en komt hierdoor wel eens te laat op het werk. Maar als de cliënt zelf nog niet gemotiveerd is te veranderen, wat kun je dan als begeleider doen?
Fase van verslaving
Fase
- Lichte/matige stoornis
- Matige/ernstige stoornis
Lees meer over de fasen
Onderbouwing bruikbaarheid
Research-based kennis. Kennis op basis van onderzoek.
Beoordeling
Sterker dan de kick is theoretisch goed onderbouwd. Het maakt gebruik van de zelfdeterminantietheorie (een theorie die verschillende soorten motivatie onderscheidt, zoals interne en externe motivatie) en motiverende gespreksvoering. Motiverende gespreksvoering is effectief in de behandeling van verslavingsproblematiek en – in aangepaste vorm – ook toepasbaar bij mensen met een LVB.
In een pilot studie met 6 cliënten is onderzocht of Sterker dan de kick bruikbaar en effectief is. Dit onderzoek is uitgevoerd door Dichterbij, in samenwerking met Tranzo van de Universiteit van Tilburg. Uit de resultaten blijkt dat cliënten na afloop van de training meer gemotiveerd waren hun gedrag te veranderen. Zowel cliënten als trainers waren tevreden met het protocol. Bron: Sterker dan de kick.
Reacties van cliënten
- “Ik vind het heel fijn dat de training 1-op-1 is, in een groep praat ik niet zo makkelijk over mijn gebruik.”
- “De trainer luisterde echt naar me waardoor ik open en eerlijk durfde te vertellen.”
Bronnen:
Kroon, A. C. C., Frielink, N., & Embregts, P. J. C. M. (2016). Sterker dan de kick. Een handleiding voor trainers. Gennep: Dichterbij.
Deze tool is onderdeel van Leidraad LVB in het vizier.
Leidraad LVB in het vizier hoort bij onderzoeksprogramma Gewoon Bijzonder.