Methode Urlings
Gepubliceerd op: 09-11-2020
Laatst bijgewerkt op: 24-11-2023
Bij de Methode Urlings is de doelgroep oudere en dementerende mensen met verstandelijke beperkingen. De methode is in eerste instantie ontwikkeld voor oudere en dementerende mensen. Je kunt de methode ook gebruiken voor de doelgroep ernstig meervoudige beperkingen (EMB) of ernstig verstandelijke beperkingen in combinatie met moeilijk verstaanbaar gedrag (EVB+).
In de praktijk blijkt dat onbegrepen of complex gedrag vaak verdwijnt of sterk vermindert, wanneer de oudere begeleid wordt vanuit methode Urlings. De verwachtingen en eisen naar de oudere toe worden bijgesteld. De oudere wordt geaccepteerd in zijn eigenheid en met zijn behoeften, belevingen en wensen.
Methode Urlings bij ernstig problematisch gedrag
Is er sprake van ernstig problematisch gedrag? Dan is een methodische, multidisciplinaire analyse noodzakelijk. Ook kennis over veel voorkomende vormen van problematisch gedrag is nodig en dan in het bijzonder psychogeriatrische problemen. Er is voor de ondersteuning van deze ouderen een dimensie toegevoegd aan de methode Urlings, de methode Urlings en van der Linden: het ‘stappenplan bij problematisch gedrag’. Er wordt onderzocht of er sprake is van specifieke aandoeningen, psychische en/of psychiatrische stoornissen.
In het Handboek Verstandelijke beperkingen: 24 succesvolle methoden is een hoofdstuk opgenomen over deze methode. Download het handboek op deze pagina om dit hoofdstuk te lezen.
Casus ouderen met ernstige lichamelijke beperkingen
Meneer de Bruin is sinds zijn geboorte ernstig spastisch en heeft lichte verstandelijke beperkingen. Hij is 68 jaar en woont al jaren in een woonvorm samen met zijn partner. Hij heeft een jaar geleden een ernstig CVA gehad waardoor hij volledig rolstoelbehoeftig en slecht verstaanbaar is geworden. Hij is uitgerevalideerd en zal niet verder herstellen. Hij heeft het hier heel moeilijk mee en is depressief. Zijn partner lijdt ook onder deze situatie. Hoe kunnen wij als team meneer en zijn partner goed ondersteunen om hen weer te laten genieten van het leven?
Casus ouderen met EMB
Mevrouw Pieters is 47 jaar en heeft zeer ernstige verstandelijke beperkingen. Ze heeft haar hele leven in een aangepaste rolstoel gelegen en is altijd volledig verzorgingsbehoeftig geweest. Ze woont in een woonvorm met 6 andere cliënten. Moeder kwam jaar in jaar uit elke zondag op bezoek, ging met haar wandelen en bracht lekkers mee. Moeder is een half jaar geleden gestorven. Mevrouw slaapt en eet slechter en jengelt meer. Het team vraagt zich af: komt het gedrag van mevrouw door het ouder worden of is er sprake van een rouwproces?
Casus vitale ouderen
Meneer Bos is 58 jaar heeft Downsyndroom. Hij is nog fit, helder van geest en gaat nog graag naar de dagbesteding. Wel komt hij ‘s ochtends moeilijk zijn bed uit, heeft langer de tijd nodig voor zijn klusjes en ergert zich vaker aan groepsgenoten die druk zijn of lawaai maken. Hij is vaker boos dan voorheen en maakt veel ruzie. Zijn draagkracht is duidelijk minder geworden. Zijn er methoden zijn om de draagkracht en draaglast voor meneer beter in balans te krijgen?
Casus cliënt met EMB
Mary is 47 jaar en heeft ernstige meervoudige beperkingen. Ze woont in een woonvorm met 6 andere cliënten. De moeder van Mary kwam elke zondag op bezoek, ze ging met haar wandelen en bracht wat lekkers mee. Mary’s moeder is een half jaar geleden gestorven. Mary slaapt en eet steeds minder goed en jengelt meer. Het team vraagt zich het volgende af: komt het gedrag van Mary door het ouder worden of is er sprake van een rouwproces?
Casus cliënt met EVB+
Elly is 75 jaar, ze is bijna nooit meer vrolijk en ze laat zich regelmatig uit haar rolstoel glijden om vervolgens met haar hoofd op de grond te bonken. Zou er sprake kunnen zijn van een depressie of herbelevingen na trauma in het verleden?
Onderbouwing bruikbaarheid tool ouder wordende cliënt en cliënten met EMB
Research based. Kennis op basis van onderzoek.
Beoordeling
De methode Urlings is gebaseerd op bevindingen uit onderzoek, maar de methode zelf is nog niet getest door middel van onderzoek. De cursus is landelijk bekend en gewaardeerd.
Onderdeel van leidraden
Deze tool is onderdeel van de Leidraad Oud en Gelukkig, de Leidraad EMB in het vizier én de Leidraad EVB+ in het vizier. In de leidraden vind je meer kennisproducten voor de specifieke doelgroepen.
Downloads