Naar hoofdinhoud Naar footer

Muziekmethode ZOEM

Gepubliceerd op: 11-08-2020

ZOEM is een methode om kinderen en volwassenen met ernstige meervoudige beperkingen (EMB) muziekles te geven met behulp van een muziekplan op maat. Muziek is vaak een goede ingang voor contact.

Muziek maakt het mogelijk elkaar als gelijken te ontmoeten en elkaar te raken. Muziek biedt mogelijkheden voor beleving, voor het ontdekken van iets nieuws en voor ontwikkeling of leren. Het is ook fijn als je kennis kan maken met andere muziekstijlen en andere muziekinstrumenten dan de meest gangbare. Of dat je kan luisteren naar concerten of live muziek.

Bekijk een filmpje

Waarom ga je bijna vanzelf bewegen als je muziek hoort? Waarom kan muziektherapie bepaalde hersenproblemen oplossen? En hoe komt het dat je blijer wordt als je ouder wordt? VU-hoogleraar Erik Scherder vertelt het in dit filmpje.

YouTube video thumbnail

Onderdelen van ZOEM

ZOEM biedt houvast als je als team vaker muziek wilt inzetten voor deelnemers in je groep of klas. De methode bestaat uit verschillende onderdelen:

  • lessenserie
  • muziekvragenlijst
  • observatie-instrument
  • muziekplan

De muziekmethode is verkrijgbaar na het volgen van een incompany-training van één dag. Daarbij kun je nascholing volgen van een dagdeel. Je kunt ook een muziekinstrumentenbox bestellen. Na de training kun je de muziekmethode ZOEM inzetten in je groep of klas, maar ook als individuele muziekactiviteit. De muziekmethode ZOEM is een product van Rita van Burgsteden, Adriënne van den Berg, Cinta Belderbos, Patrick Meuldijk.

Casus

Maira geniet van het kattenduet van Rossini. Dit blijkt uit de ZOEM-muziekvragenlijst. Begeleiders luisteren samen met haar naar het muziekstuk. Ze onderzoeken of het mogelijk is voor Maira om zelf de muziek te starten op haar iPad. In de ZOEM-lessen proberen ze meer te weten te komen over haar muzikaliteit. Is de muziekmethode ZOEM verkrijgbaar?​

Thema's

  • emotioneel welbevinden
  • interpersoonlijke relaties
  • lichamelijk welbevinden
  • persoonlijke ontwikkeling
  • sociale inclusie
  • zelfbepaling

Lees meer over de thema's

Onderbouwing bruikbaarheid website 

Practice en research based. 

Kennis gebaseerd op ervaring in de dagelijkse praktijk en onderzoek. 

Beoordeling:

De muziekmethode ZOEM is er op gebaseerd dat mensen met EMB zich kunnen ontwikkelen. De focus ligt op daarbij op muziek. Neurowetenschappers als Gert-Jan de Haas en Erik Scherder hebben daar onderzoek naar gedaan. Bron: NVDMG

Deze tool is een onderdeel van Leidraad EMB in het vizier. Ga naar de leidraad.

Leidraad EMB in het vizier hoort bij onderzoeksprogramma Gewoon Bijzonder. Lees meer over Gewoon Bijzonder.

Downloads

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan

Soort

Methode

Soort kennis

Ervaring

Taal

Nederlands

Prijs

€ 2,00

Programma's / projecten

Gewoon Bijzonder