Naar hoofdinhoud Naar footer

Tools Omgaan met agressie

Gepubliceerd op: 16-12-2021

Laatst bijgewerkt op: 21-11-2023

In het werk met cliënten met een verstandelijke beperking komt helaas ook agressie voor. Hoe maak je duidelijk wel gedrag wel en welk gedrag niet acceptabel is? En hoe ga je om met agressie?

Gelukkig bestaat er veel informatie over het omgaan met agressie en tips over het aangeven van grenzen. Hieronder vind je een selectie. Word je vraag niet beantwoord of mis je informatie? Of heb je een tip? Laat het ons weten via info@kennispleingehandicaptensector.nl.

Hulpmiddelen

Toolkit omgaan met agressie

Agressie is altijd een lastig probleem. Maar het is nog lastiger als een cliënt verschillende begeleiders en/of zorgverleners heeft. Het is belangrijk om allemaal dezelfde informatie te hebben, zodat iedereen weet wat de beste manier is om met een cliënt om te gaan. De toolkit Omgaan met agressie is één van de tools om dit voor elkaar te krijgen.

Agressiekrant

In het dagelijks werk is het belangrijk om een onderscheid te kunnen maken in het soort gedrag van je cliënten. De Agressiekrant werkt met de kleuren groen, oranje en rood om aan te geven of het gedrag gewenst, emotioneel of agressief is. Bij elk soort gedrag staan handige tips en handvatten om in de praktijk toe te passen.

Veilig huisbezoek

Cliënten worden niet alleen in instellingen of op woongroepen begeleid, maar ook steeds meer thuis. De app Veilig huisbezoek helpt om van tevoren een goede inschatting te maken van de risico's van een huisbezoek.

Aanpak agressie

Gelukkig zijn steeds meer organisaties bezig met het tegengaan van agressie. Hierdoor worden er steeds meer materialen gemaakt. Vanuit het Kennisplein Gehandicaptensector verzamelden wij deze tools en materialen voor je.

Grip op Agressie

Het begeleiden van mensen met een LVB en daarbij (ernstig) probleemgedrag vergt veel van zorgprofessionals. Met het behandelprogramma Grip op Agressie van zorgorganisatie Trajectum kunnen cliënten spanning die leidt tot ongewenst gedrag beter herkennen en er beter mee omgaan.

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan

Soort

Lesmateriaal

Taal

Nederlands