Onafhankelijke cliëntondersteuning Adviespunt Zorgbelang
Gepubliceerd op: 14-08-2019
Adviespunt Zorgbelang geeft gratis en onafhankelijk advies. Ze kennen de zorg in uw regio en zijn op de hoogte van relevante wet- en regelgeving.
Het adviespunt geeft informatie, advies en ondersteuning en komt op voor iedereen die gebruik maakt van zorg. Ben je een begeleider en wil je advies over hoe je zorg of hulp het beste kunt regelen? Dan kun je contact opnemen met het adviespunt. Adviespunt Zorgbelang is gratis en onafhankelijk van zorginstellingen, gemeenten, Jeugdzorg en indicatiestellers.
Ga naar de website van het Adviespunt
Casus
De zorginstelling, waar Jaap de zorg in natura (ZIN) ontvangt, heeft alle rekeningen met betrekking tot fysiotherapie, ergotherapie en medicijnen naar Jaap gestuurd zodat hij die kan declareren bij zijn zorgverzekering. Jaap maakt aanspraak op de Wet langdurige zorg (Wlz), waar hij een wettelijk verplichte eigen bijdrage voor betaalt en hij maakt aanspraak op de dekking van zijn zorgverzekeraar, waarbij hij ook een wettelijk verplichte eigen bijdrage heeft. De vader van Jaap heeft het gevoel dat Jaap nu dubbel verzekerd is en schakelt de onafhankelijk cliëntondersteuner in met de vraag om mee te kijken naar deze constructie. De cliëntondersteuner inventariseert met vader of Jaap ZIN (Zorg In Natura) met behandeling heeft, wat het geval is. Dit maakt dat fysiotherapie, ergotherapie en medicijnen beschikbaar gesteld worden vanuit de Wlz en dus ten laste van de zorginstelling vallen. De cliëntondersteuner regelt een gesprek met de zorginstelling om dit te bespreken, en vader wordt tijdens het gesprek ondersteund door de cliëntondersteuner.
Thema's
Thema's
- Emotioneel welbevinden
- Interpersoonlijke relaties
- Lichamelijk welbevinden
- Persoonlijke ontwikkeling
- Rechten
- Sociale inclusie
- Zelfbepaling
Lees meer over de thema's
Onderbouwing bruikbaarheid tool
Practice based. Kennis op basis van praktijkervaringen.
Deze tool is onderdeel van Leidraad EMB in het vizier.
Leidraad EMB in het vizier hoort bij onderzoeksprogramma Gewoon Bijzonder.