Samen werken, Samen leren: naar een universeel ontwerp voor inclusief onderzoek
Gepubliceerd op: 05-05-2021
Samen Werken, Samen leren (SWSL) is de naam van een landelijk inclusief onderzoeksproject dat binnen het programma Gewoon Bijzonder (ZonMw) werd uitgevoerd van 2016 tot 2020. Binnen dit onderzoeksproject zette Sofie Sergeant haar PhD onderzoek op. Hiervoor creëerde zij een ruimte voor inclusieve samenwerking en voor reflectie waarbinnen de Cabriotraining geboren werd: een training van en voor inclusieve onderzoeksteams.Op 28 mei verdedigt Sofie online haar proefschrift: ‘Working Together, Learning Together Towards Universal Design for Research.’
Samen werken, Samen leren: naar een universeel ontwerp voor onderzoek
Het proefschrift is opgebouwd uit een verzameling van 5 papers. Twee onderzoeksvragen zijn daarbij leidend:
- Wat zijn versnellende ingrediënten en voorwaarden voor het organiseren van inclusief onderzoek om sociale, materiële en interpersoonlijke drempels te overwinnen?
- Gebaseerd op deze ingrediënten en voorwaarden: welke soort training en coaching is nodig?
4 voorwaarden voor inclusief onderzoek
Het PhD onderzoek onderscheidt en verkent vier voorwaarden voor inclusief onderzoek:
- Veilige onderzoeksomgeving en gevoel van erbij horen
- Ruimte voor samenwerking en vaardigheidsopbouw
- Multi-zintuigelijke communicatie- en onderzoeksmethoden
- Tijd voor reflectie op eigenaarschap, macht, kwetsbaarheid, vooroordeel, de betekenis van (zelf)stigma en risico op tokenisme*.
* Slechts een oppervlakkige of symbolische inspanning leveren om inclusief te zijn voor leden van minderheidsgroepen
Je kunt de online verdediging van het proefschrift op 28 mei om 11:45u bijwonen via het volgende livestreamkanaal op YouTube.
CABRIO-training
De ontwikkelde training wordt aangeduid als CABRIO-training: een coaching en trainingsprogramma voor transdisciplinaire** teams, bestaand uit onderzoekers met een academische achtergrond, professionals van diverse vakgebieden en onderzoeksteamleden met ervaringsdeskundigheid op het gebied van het leven met een beperking in onze samenleving.
** Het samenwerken met en vermengen van verschillende disciplines waaronder ervaringsdeskundigheid
Wie is Sofie?
Sofie Sergeant werkt als onderwijscoördinator en onderzoeker voor Disability Studies in Nederland (DSiN) en voor VU Amsterdam – Medische Geesteswetenschappen. Haar PhD project is geworteld in het nationale project ‘Samen werken, Samen leren’: een inclusief onderzoeksproject over het ontwikkelen van training en coaching voor inclusieve onderzoeksteams.