Seksualiteit - studiemateriaal Disability Studies
Gepubliceerd op: 23-06-2022
Ook mensen met een verstandelijke beperking hebben het recht om op hetgebied van seksualiteit eigen keuzes te maken. Seksualiteit en hoe ermee omgaan is een groeiproces. Experimenteren enleren door ervaringis dus belangrijk. Er is nog veel handelingsverlegenheid bij de (professionele) omgeving om met mensen met een verstandelijke beperking hierover te praten.
Disability Studies in Nederland (DSiN) verzamelde en ontwikkelde les- en studiemateriaal over seksualiteit. Een selectie daarvan vind je hier, op het Kennisplein.
Het studiemateriaal gaat ook over het recht op seksualiteitsbeleving voor mensen met lichamen 'die afwijken van de norm’ in het algemeen. Voor mensen die door het brede publiek vaak niet als ’seksuele wezens’ worden beschouwd.
De Fluweelboom voor seksualiteit
De boom is van de hand van Saar De Buysere. Elk thema op de website van Disability Studies heeft een boom als introbeeld. Seksualiteit kreeg de fluweelboom.
De plant van de fluweelboom creëert prachtige witte tot paarse vlinderbloemen van waaruit de op bonen lijkende peulvruchten groeien. Sommige peulen zijn bedekt met zachte borstelhaartjes, die als zacht fluweel aanvoelen, vandaar de naam ‘fluweelboon’.
De fluweelboom is dus in veel opzichten (kleur, geur, smaak, aanraking) een zinnelijke boom. Daarom is deze boom gekozen voor het thema 'Seksualiteit'.
Kijken naar seksualiteit
Meer kijken naar seksualiteit
Fotoserie 'Je t'aime moi aussi'
Olivier Fermariello fotografeerde mensen met een beperking die zich soms gediscrimineerd voelen. Ze vinden dat ze niet voor een volwaardige man of vrouw worden aangezien.
Lunchlezing Disability Studies over seksualiteit en beperking
Deze lunchlezing van 29 september 2016 ging over disability studies en seksualiteit. Jacqueline Kool & Marie-Sol Reindl gaven een presentatie over de betekenis van seksualiteit en erotiek vanuit het perspectief van mensen met een beperking.
Lezen over seksualiteit
Wegwijzer 'Omgaan met seksualiteit'
Deze Wegwijzer, ontwikkeld door dr. Dilana Schaafsma in opdracht van het ministerie van VWS, geeft inzicht in het aanbod van seksuele voorlichtingsprogramma’s en materialen voor mensen met een verstandelijke beperking.
Boek 'Eros in de kreukels' - Jacqueline Kool (2010)
“We leven in een wereld vol strakke, perfecte lichamen: op billboards, in glossy’s en in tv-reclames. Maar al die mooie plaatjes vertellen niet het hele verhaal. Want een lichaam is kreukbaar en het leven gaat door, kreukels of niet. In Eros in de kreukels vertellen vrouwen onomwonden over hun onwillige lijf, hun lust en hun leven."
Websites over seksualiteit en beperking
Op meerdanliefde.nl vind je veel direct toegankelijke informatie op gebieden zoals lichaamsbeweging, seksualiteit, vriendschap, weerbaarheid en kinderwens.
Meer websites over seksualiteit
Website over het bespreekbaar maken van seks, voor zorgprofessionals
Voor alle vragen over seks, verliefdheid, liefde en alles wat daarbij komt kijken. Op deze website is ook informatie te vinden over seks en seksualiteit voor jongeren met een beperking.