Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Signaleringskaart Dierenbescherming

Gepubliceerd op: 06-01-2020

Bij de Helpdesk Hulpverleners van de Dierenbescherming gaat 1 op de 10 vragen over mensen met een (licht) verstandelijke beperking en (huis)dieren. Daarom komt de Dierenbescherming met een signaleringskaart om begeleiders in de gehandicaptenzorg te helpen vroegtijdig te signaleren. Hierop staan signalen waar je op kunt letten als begeleider in de gehandicaptenzorg om dierenleed te herkennen.

Hoe eerder een begeleider aan de bel trekt, hoe meer dierenleed er voorkomen kan worden. Dat is beter voor zowel de cliënt als het dier. Bij de Helpdesk Hulpverleners kunnen begeleiders terecht voor advies en overleg. Ook kan de Dierenbescherming in sommige gevallen ondersteuning bieden.

Download de signaleringskaart Dierenbescherming (pdf) onder aan de pagina.

Voorbeelden van inkomende vragen van hulpverleners

  • Een cliënt met een LVB ziet niet de gevolgen in van haar acties. Ze heeft een puppy aangeschaft, die te vroeg bij de moeder is weggehaald en waar ze hardhandig mee omgaat. Ook weet ze niet hoe ze de pup correct op moet voeden en reageert ze haar frustraties af op de pup. Wat kunnen wij doen als hulpverleners?
  • Een cliënt met LVB die begeleid woont wil graag een huisdier aanschaffen. Hoe gaan wij hier als hulpverleners mee om? Is er extern toezicht mogelijk? Welke regels kunnen wij opstellen?
  • We begeleiden een stel, beiden met een LVB, die hun katten niet optimaal verzorgen. Ze gaan nooit naar de dierenarts, worden niet ontvlooid/ontwormd en ze zijn niet geneutraliseerd. Er is al één nestje. Wat kunnen wij hieraan doen?

Stijging zichtbaar in aantal contactverzoeken

De contactverzoeken nemen in het algemeen toe. Sinds 2016 worden de verzoeken van hulp- en dienstverleners apart bijgehouden. Sinds 2018 benadert de Dierenbescherming proactief zorgorganisaties, gemeenten en budgetbeheerders om dit onderwerp onder de aandacht te brengen. ​Hieronder staan enkele cijfers op een rij: 

Jaartal   Aantal meldingen

2016 69

2017 146

2018 182

2019 109 (januari tot en met juni)

Meer informatie

Downloads

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan

Taal

Nederlands