Spel voor sociale netwerken bij (Z)EVMB
Gepubliceerd op: 23-11-2020
Laatst bijgewerkt op: 12-12-2023
Who Cares is een spel waarin begeleiders en familieleden samen het netwerk van mensen met (Z)EVMB in kaart brengen en hier ook actie op zet.
Op het moment dat je met elkaar (familieleden, begeleiders, gedragswetenschapper) vaststelt dat het sociale netwerk van een persoon met een (zeer) ernstige verstandelijke en meervoudige beperking aandacht nodig heeft kun je dit spel spelen. Het spel geeft inzicht in mogelijkheden en kansen om het sociale netwerk van de betrokkene te verkennen en te vergroten of te verstevigen. Je onderzoekt met elkaar, ontdekt mogelijkheden en na afloop heb je met elkaar een actieplan. Je speelt het spel met iedereen die belangrijk is in het leven van de persoon met (Z)EVMB.
- Download de handleiding (pdf) onderaan bij downloads
Hoe speel je Who Cares?
Het spel wordt in twee rondes gespeeld, waarbij in de eerste ronde een inventarisatie wordt gemaakt van het huidige netwerk. In de tweede wordt deze inventarisatie ‘gewaardeerd’ en wordt besloten voor welk deel van de netwerkcirkels extra aandacht moet komen en op welke wijze dit gedaan gaat worden
Filmpje over het belang van sociale contacten
Bekijk de video met Aafka Kamstra waarin zij vertelt over het belang van sociale contacten van mensen met EMB. Ook heeft Aafke haar onderzoek vertaald in een training samen met Rijksuniversiteit Groningen.
Contactpersoon
Aafke Kamstra - Aafke.Kamstra@sheerenloo.nl
Casus
Tom is een man van 49 met een (zeer) ernstige verstandelijke beperking die 27 jaar in een woonvoorziening woont. Zijn moeder komt nog regelmatig op visite, net als zijn broer met vrouw en kinderen. Zowel de begeleiding van Tom als de familie van Tom maken zich zorgen over de kleine wereld van Tom. Wat als er iets met moeder gebeurt? Kan het spel helpen om de wereld van Tom groter te maken?
Onderbouwing bruikbaarheid werkboek
Research based. Kennis op basis van onderzoek.
Bronnen
Proefschrift
- Who Cares? Research into maintaining, strengthening, and expanding the informal social networks of people with profound intellectual and multiple disabilities (2016) EPC
Artikelen
- Kamstra, A., van der Putten, A. A. J., Maes, B., & Vlaskamp, C. (2018). Exploring spontaneous interactions between people with profound intellectual and multiple disabilities and their peers. Journal of Intellectual & Developmental Disability, 1-10.
- Kamstra, A., van der Putten, A. A., & Vlaskamp, C. (2017). Efforts to increase social contact in persons with profound intellectual and multiple disabilities: Analysing individual support plans in the Netherlands. Journal of Intellectual Disabilities, 21(2), 158-174.
- Kamstra, A., Van der Putten, A. A. J., & Vlaskamp, C. (2015). The structure of informal social networks of persons with profound intellectual and multiple disabilities. Journal of Applied Research in Intellectual Disabilities, 28(3), 249-256.
- Kamstra, A., Van der Putten, A. A. J., Post, W. J., & Vlaskamp, C. (2015). Informal social networks of people with profound intellectual and multiple disabilities: Relationship with age, communicative abilities and current living arrangements. Journal of Applied Research in Intellectual Disabilities, 28(2), 159-164.
Deze tool is onderdeel van Leidraad EMB in het vizier.
Leidraad EMB in het vizier hoort bij onderzoeksprogramma Gewoon Bijzonder.
Downloads