Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Spelcomputer Kinemoto

Gepubliceerd op: 28-07-2021

De spelcomputer Kinemoto prikkelt mensen met een ernstig meervoudige beperking tot actie en ze krijgen meer invloed in hun eigen leven.

Met de Kinemoto kun je als begeleider mensen met een ernstig meervoudige beperking prikkelen tot actie.

Het begon allemaal met een droom van een manager. Hij wilde graag dat zijn cliënten met een ernstig meervoudige beperking meer controle kregen over hun eigen leven. Het Fieldlab, een innovatiecentrum van zorgorganisaties Philadelphia, ’s Heeren loo en Siza voor mensen met een beperking, is vervolgens gaan testen op welke manier de spelcomputer Kinemoto hierbij kan helpen.

Net als bij de Wii-computer of de X-box beïnvloed je bewegende beelden met eenvoudige handelingen, bijvoorbeeld door met je armen te zwaaien. Voorbeeld: een cliënt ziet zichzelf op het scherm tussen fruitbomen staan en kan het fruit plukken.

“Cliënten worden alerter en hun houding verandert: ze gaan bijvoorbeeld rechtop zitten. Ook zijn ze op hun niveau cognitief bezig en zijn ze toegankelijker voor communicatie.’

Casus

Luuk is vrij beperkt in zijn mogelijkheden om zelf tot beweging te komen. De fysiotherapeute doet haar best hem regelmatig door te bewegen om vergroeiing tegen te gaan. Sinds hij de Kinemoto ontdekt heeft is hij net als zijn oudere broers “game-verslaafd”. Geweldig ook zoals hij zich uitslooft om bewegingen te maken! Ook heel fijn om veel lege tijd op te vullen: hij kan het zelf en dat vindt hij extra leuk. Nu tonen zijn broers ook ineens interesse voor hem (en zijn spelcomputer) en willen hun vrienden uit de buurt ook met Luuk spelen. 

Thema's

Thema's

  • Emotioneel welbevinden
  • Interpersoonlijke relaties
  • Lichamelijk welbevinden
  • Materieel welbevinden
  • Persoonlijke ontwikkeling
  • Sociale inclusie
  • Zelfbepaling

Lees meer over de thema's

Onderbouwing bruikbaarheid tool

Practise based. Kennis op basis van praktijkervaringen.

Beoordeling

Uit ervaringen in de praktijk blijkt dat de cliënten alerter werden en hun houding veranderde als ze aan de slag gingen met de Kinemoto. Bron: KLIK en Oost.nl.

Deze tool is onderdeel van Leidraad EMB in het vizier.

Leidraad EMB in het vizier hoort bij onderzoeksprogramma Gewoon Bijzonder.

Deel deze pagina via:

Soort

Casuïstiek

Soort kennis

Ervaring

Taal

Nederlands

Auteur

Rita van Burgsteden