Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Studiemateriaal kwaliteit van leven

Gepubliceerd op: 15-09-2020

Disability Studies in Nederland (DSiN) verzamelde en ontwikkelde les- en studiemateriaal over kwaliteit van leven. Een selectie daarvan vind je hier, op het Kennisplein.

De libanonceder staat voor kwaliteit van leven

De boom is van de hand van Saar De Buysere.Elk thema op de website van Disability Studies heeft een boom als introbeeld. Het lesmateriaal van de Quality of life - Family quality of life kreeg de libanonceder. De tekening van de boom is van de hand van Saar De Buysere. Het Hebreeuwse woord voor ceder is afgeleid van een oud-Arabische omschrijving voor 'een goed gewortelde boom.' De libanonceder is hoge boom (20 - 25 meter) en kan blijven groeien als hij stevig geworteld is, als de context voldoende voeding biedt en als aan alle behoeftes is voldaan of als de boom voldoende ondersteuning krijgt. Deze ceder staat zijn sterke wortels die tot diep de aarde binnendringen. Vandaar dat de libanonceder als symbool kan staan het begrip 'Quality of life'. We willen op verschillende manieren inzoomen op alle facetten van (familie)leven en wat de voorwaarden en katalysatoren zijn voor een rijkgevuld en goed leven.

Tekenlab

Het Tekenlab is een methode om te reflecteren aan de hand van tekeningen rondom de acht domeinen van kwaliteit van leven. Sofie Sergeant en Lien Vereyt schreven een uitgebreid Nederlandstalig artikel. Het tekenlab wordt ingericht in een ruimte waar het ‘goed toeven’ is. Mensen worden in een omgeving welkom geheten waar rustig en geconcentreerd werken mogelijk is. Het medewerkersteam krijgt een mondelinge en schriftelijke introductie in ‘kwaliteit van bestaan’ en de verschillende domeinen. Ze leren op eenvoudige wijze de domeinen beschrijven aan de gasten en krijgen inzage in de verschillende stappen die de tekenlabgasten doorlopen. Bekijk hieronder een filmpje ter inspiratie.

YouTube video thumbnail

Voorbeelden op het Kennisplein

Op het Kennisplein staan vele voorbeelden van manieren om de kwaliteit van leven te verbeteren. We zetten er drie voor je op een rij:

Persoonsgerichte Ondersteuningsuitkomsten Schaal (POS)

De POS (Persoonsgerichte Ondersteuningsuitkomsten Schaal) gaat uit van de domeinen van kwaliteit van bestaan. POS meet aspecten van de kwaliteit van bestaan van individuen. Daarmee kunnen verbeteringen op individueel niveau inzichtelijk worden gemaakt. Vervolgens kunnen aanpassingen op organisatieniveau worden voorgesteld. 

Vragenlijst Kwaliteit van Bestaan EMB

De kwaliteit van bestaan is lastig te bepalen bij mensen met een (ernstige) beperking. Het CCE heeft in samenwerking met deskundigen uit het werkveld een vragenlijst ontwikkeld om dit inzichtelijk te krijgen. Lees meer en ga naar de vragenlijst.

Kwaliteitskader

Hier vind je een overzicht van kerndocumenten en handreikingen rondom het Kwaliteitskader.

Kijken

De documentaire Wonderouders is een indrukwekkend en informatief portret van kinderen in gesprek met hun ouders die een beperking hebben. Een van de deelnemers aan deze documentaire is Jan Troost (samenwerkingspartner van DSiN). Hij wordt geïnterviewd met zijn zoon. De documentaire kan je hier bekijken.

Jacqueline Kool (mede oprichter en ambassadeur van DSiN) was te gast op zondag 11 maart 2018 bij het Nederlandse televisieprogramma 'Bij Jacobine op zondag'. De titel van deze uitzending was: "Blijft er plek voor kinderen met Down?" In aanloop naar de Wereld Downdag op 21 maart 2018 een gesprek met moeders van kinderen met Down: Marlies Kieft en Linda Germs. "Ze is anders, maar ook mooi," aldus Marlies. Kijk hier de uitzending terug.

Cartoon

Met de boom van Saar De Buysere ging cartoonist René Krewinkel aan de slag. In samenwerking met Desiree Meulemans maakten we kaarten van de cartoons: DSiN-cartoonserie `Mixed Forest'.

Literatuur

Onderstaand zetten we bijpassende literatuur voor je op een rij:

Lees ook:

In samenwerking met Disability Studies.

Downloads

Deel deze pagina via:

Soort

Lesmateriaal

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

Disability Studies in Nederland (DSiN)