Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Technologie voor dagstructuur voor mensen met NAH of LVB

Gepubliceerd op: 27-06-2024

Mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) of een licht verstandelijke beperking (LVB) hebben vaak moeite met de indeling van de dag. Technologie kan hen hierbij helpen door ondersteuning te bieden bij dagelijkse activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan bewegen, huishoudelijke taken, communicatie, persoonlijke verzorging en koken.

Er is literatuuronderzoek gedaan naar de inzet van technologie voor dagstructuur bij mensen met NAH of LVB. Technologie kan ondersteunen bij dagelijkse activiteiten, zoals ontbijten, afspraken onthouden of medicatie innemen. Cliënten hebben minder hulp nodig van begeleiders wanneer technologie helpt om activiteiten te onthouden en stap voor stap hulp biedt. Zo kunnen cliënten meer zelf doen en meer zelf kiezen. Dit noemen we zelfredzaamheid en eigen regie. 

Onderzoeksresultaten 

De wetenschappelijke literatuur zegt dat technologie het best werkt als het goed past bij wat de gebruiker nodig heeft en kan. Begeleiders in zorgorganisaties spelen hierbij een belangrijke rol. Hun hulp is nodig om de technologie aan te laten sluiten op de behoeften van de gebruiker, gebruikers te trainen in het gebruik en het gebruik te volgen. Het is wel belangrijk dat begeleiders eerst zelf training krijgen over de inzet van de technologie. In de infographic zijn de kernboodschap en de belangrijkste onderzoeksresultaten in tekst en beeld weergegeven. In de infographic staat ook een link naar het volledige wetenschappelijke artikel.  

Onderzoek binnen de Innovatie-impuls 

Deze resultaten zijn relevant voor iedereen die technologie in wil zetten als vast en waardevol onderdeel in de zorg en ondersteuning in de gehandicaptenzorg. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de innovatiemanager, de implementatiemedewerker, de projectmanager en de zorgbegeleider. Maar het is ook interessant voor mensen met een beperking, naasten en cliëntenraden. Het onderzoek dat in de Innovatie-impuls gedaan wordt naar de implementatie en toegevoegde waarde van de gekozen technologieën draagt bij aan de verdere wetenschappelijke onderbouwing van de inzet van technologie in de gehandicaptenzorg.

Dit onderzoek is uitgevoerd in de Innovatie-impuls 1 en is onderdeel van de Innovatie-Route. De Innovatie-impuls is een programma van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport, en wordt uitgevoerd door Vilans in samenwerking met Academy Het Dorp. In de Innovatie-impuls 1 is nog meer onderzoek gedaan naar de implementatie en toegevoegde waarde van technologie in de gehandicaptenzorg. 

Downloads

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan

Soort

Onderzoek

Soort kennis

Onderzoek