Naar hoofdinhoud Naar footer

Theatervoorstelling Lastige Ouders

Gepubliceerd op: 07-04-2021

Hoe is het om met een kind te leven dat voortdurende zorg nodig heeft? Lastige Ouders is een voorstelling over hoe groot liefde en geluk kunnen zijn.

Via het theaterstuk kun je als begeleider met andere professionals binnen het ondersteuningsteam het gesprek aan gaan over de ervaringen van mensen met een enstig meervoudige beperking.

Dit is het verhaal van een moeder en een vader. Ouders van de liefste jongen ter wereld. Hij kan vreselijk goed zwemmen en kijkt recht in je ziel. Veertien jaar is hij. Maar zijn hoofd zit zo vol herrie dat hij misschien wel altijd twee zal blijven.In Lastige Ouders nemen zij je mee in hoe het is om met een kind te leven dat voortdurende zorg nodig heeft. Een persoonlijk verhaal over hoe groot liefde en geluk kunnen zijn.

Als moeder van een verstandelijk gehandicapt kind is actrice Marike van Weelden ervaringsdeskundige. Samen met theatermaker Pieter Tiddens heeft zij haar dagboeken bewerkt tot de voorstelling Lastige Ouders. Om een representatief en breed beeld te schetsen, spraken Marike en Pieter in de voorbereiding met diverse ouders en hulpverleners over hun ervaringen met gehandicapte kinderen. Deze ervaringen zijn verwerkt in het verhaal van de voorstelling.

Lastige Ouders is een familievoorstelling (vanaf acht jaar) bedoeld voor ouders, broers, zussen en familieleden van gehandicapte kinderen. Maar ook voor de mensen die werken in de gehandicaptenzorg zal er veel herkenning en inzicht zijn. Door de professionele aanpak van de makers is het theaterstuk tevens geschikt voor theaterliefhebbers zonder directe affiniteit met het onderwerp. Een integraal onderdeel van de voorstelling is een nagesprek waarin de spelers in gesprek gaan met het publiek. De ervaring leert dat alle toeschouwers, of het nou direct betrokkenen, professionals of geïnteresseerden zijn, deze uitwisseling van verhalen en ervaringen na afloop enorm waarderen. De voorstelling is dusdanig gemaakt dat hij op een veelheid van locaties kan worden gespeeld, bij (zorg)instellingen, op scholen, maar ook in theaters.

Lees meer over de theatervoorstelling en de documentaire

Casus

Heel herkenbaar, want wat voelen wij, als ouders van Thijmen onszelf vaak lastig… De voorstelling is vooral ook heel grappig! Een avondje uit voor ons als ouders, fijn dat er ook veel professionals waren en misschien ook wel bestuurders. iedereen die met kinderen als onze Thijmen werkt en er verantwoording voor draagt zou deze voorstelling gezien moeten hebben. Welke onderwerpen worden behandeling in de voorstelling?

Thema's

  • Emotioneel welbevinden
  • Interpersoonlijke relaties
  • Lichamelijk welbevinden
  • Materieel welbevinden
  • Persoonlijke ontwikkeling
  • Rechten
  • Sociale inclusie
  • Zelfbepaling

Lees meer over de thema's

Onderbouwing bruikbaarheid tool

Practise based. Kennis op basis van praktijkervaringen.

Beoordeling

Het theaterstuk is ontwikkeld door ouders van een kind met EMB. Samen met een theatermaker hebben zij hun persoonlijke verhaal tot een theatervoorstelling gemaakt. 

Deze tool is onderdeel van Leidraad EMB in het vizier.

Leidraad EMB in het vizier hoort bij onderzoeksprogramma Gewoon Bijzonder.

Deel deze pagina via:

Soort

Theater

Taal

Nederlands