Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Verlieskoffer

Gepubliceerd op: 05-02-2020

Met de voorwerpen uit de verlieskoffer maak je verlies en rouw bespreekbaar in het leven van mensen met een verstandelijke beperking (MVB, LVB en het syndroom van Down). Het is ook een hulpmiddel bij autisme, hechtingsproblemen of een andere psychische hulpvraag.

Iedereen heeft recht op het nemen van afscheid. Toch gebeurt het vaak dat cliënten bewust niet aanwezig zijn bij een afscheid of uitvaart (met alle goede bedoelingen die daarbij horen). Het is belangrijk dat zij leren hoe je verlies een plek kunt geven. Als dit niet gebeurt dan bestaat er een kans dat zij op een later moment last krijgen van spanningen en onrust. Begeleiders die regelmatig met cliënten praten over de dood spelen dan ook een belangrijke rol bij de verwerking van verlies.

Hoe maak je verlies bespreekbaar?

Praat met collega's, stem met elkaar af en bepaal vervolgens wat voor jou het beste werkt in de gesprekken met cliënten. Maak daarnaast gebruik van de verlieskoffer. Dit is een hulpmiddel om de palliatieve zorg vorm te geven. De voorwerpen en materialen in de verlieskoffer helpen je om het verlies vanuit alle zintuigen te benaderen: zien, horen, proeven, ruiken, voelen én bewegen. Meer weten? Neem contact op met Margoot van Woensel via margoot.van.woensel@humanitas-dmh.nl.

  • Download de inhoud van de verlieskoffer (pdf) en de checklist palliatieve zorg (pdf) onderaan bij downloads.

Casus

Trudi heeft het Downsyndroom en is daarnaast ernstig ziek. De dokters zeggen dat ze niet meer beter wordt en dat ze vanaf nu palliatieve zorg krijgt. Hoe kunnen de begeleiders van Trudi haar (en de medebewoners) zo goed mogelijk ondersteunen? Wat houdt palliatieve zorg in? De verlieskoffer biedt je handvatten en tips om de palliatieve zorg voor oudere cliënten vorm te geven.

Onderbouwing bruikbaarheid tool

Practice based. Kennis op basis van praktijkervaringen.

Beoordeling:

De checklist en de rouw- en verlieskoffer zijn ontwikkeld binnen het programma Ouderen in het Vizier door de organisatie Humanitas.  

Deze tool is onderdeel van Leidraad Oud en Gelukkig.

Leidraad Oud en Gelukkig hoort bij onderzoeksprogramma Gewoon Bijzonder.

Downloads

Deel deze pagina via:

Soort

Methode

Soort kennis

Praktijk

Taal

Nederlands