Naar hoofdinhoud Naar footer

Video's over de verspreiding van bacteriën

Gepubliceerd op: 22-11-2022

Laatst bijgewerkt op: 16-10-2024

Weet jij hoe snel bacteriën en virussen zich verspreiden in de gehandicaptenzorg? In deze video zie je hoe het werkt! Daarom is hygiëne zo belangrijk. Bekijk de video en bespreek het samen met je team.

Op deze pagina vind je twee video's over hyygiënisch en schoon werken in de gehandicaptenzorg. Een video is voor cliënten, deze kun je samen met cliënten bekijken. Er is ook een video speciaal voor zorgprofessionals, deze kun je samen met je team bekijken. 

De video’s zijn samen met mensen uit de praktijk gemaakt. De video’s zijn opgenomen met muziek- en theaterwerkplaats Theater Totaal. Theater Totaal is een onderdeel van Amerpoort. 

Bekijk de video voor cliënten

YouTube video thumbnail

Zo herken je risicomomenten   

Het is belangrijk om hygiënisch of schoon te werken in de gehandicaptenzorg. Houd je je niet aan de basisregels? Dan kunnen bacteriën en virussen zich makkelijk verspreiden. Bekijk de video en ga met je collega’s in gesprek. Geef antwoord op de volgende twee vragen:  

  • Wat zijn de risicomomenten in deze video?  
  • Hoe kunnen jullie samen deze risicomomenten voorkomen? 

Bekijk de video voor zorgprofessionals

YouTube video thumbnail

Zo voorkom je verspreiding 

Als begeleider heb je een belangrijke rol om de verspreiding van bacteriën en virussen te voorkomen. Let daarom goed op de volgende drie punten: 

  • Let goed op sieraden en kleding. Voor het toepassen van goede handhygiëne is het belangrijk om geen handsieraden en polssieraden te dragen. Je draagt bovenkleding met korte mouw. De begeleider in de video droeg wel een horloge en lange mouwen. 
  • Let goed op wanneer je handhygiëne toepast tijdens het zorgmoment. De begeleider die de cliënt ondersteunde in de badkamer was aan de telefoon. Ze had geen handhygiëne toegepast, voordat ze de badkamer verliet. Zo kwamen er bacteriën of virussen op de telefoon en daarna op de deurklinken van de badkamerdeur. Ondersteun je iemand bij de dagelijkse persoonlijke verzorging? Pas dan handhygiëne toe vóór het opnemen van de telefoon. 
  • Let goed op dat je goede handhygiëne toepast na het zorgmoment. In de video zie je dat de begeleider na de zorg in de badkamer geen handhygiëne had toegepast. Daardoor verspreidde ze bacteriën en virussen op verschillende plekken. Pas handhygiëne toe na de ondersteuning bij de dagelijkse persoonlijke verzorging. Zo voorkom je besmetting. 

Downloads

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan

Soort

Lesmateriaal

Soort kennis

Praktijk

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

Amerpoort