Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Videoreeks over intimiteit en seksualiteit

Gepubliceerd op: 06-03-2024

Laatst bijgewerkt op: 07-03-2024

Hoe ga je als begeleider om met vragen vanuit de cliënt over intimiteit? Dat kan knap lastig zijn. In deze serie van video’s vertellen mensen met een beperking, hun begeleiders en hun naasten over de verschillende kanten van intimiteit, seksualiteit en zorg. Deze video’s geven praktische handvatten en tips over hoe om je kunt omgaan met vragen rondom intimiteit, seksualiteit en zorg. De video’s kunnen gebruikt worden om het gesprek hierover aan te gaan. De video's zijn gemaakt in opdracht van het Ministerie van VWS.

Aflevering 1: het aangeven van grenzen

Het aangeven van grenzen in de zorg is erg belangrijk, maar kan ook lastig zijn. In deze video gaan mensen met een beperking hierover in gesprek met hun begeleiders en hun naasten. Want hoe doe je dat nou, je grenzen aangeven? En hoe ga je het gesprek hierover aan?

Deze aflevering geeft je de volgende tips mee:

  • Iemands woning is een privéruimte. Wees je hier bewust van. Maak bijvoorbeeld duidelijke afspraken over hoe en wanneer je ergens binnenkomt.
  • Intimiteit en seksualiteit zijn brede begrippen, het gaat bijvoorbeeld ook over een knuffel of een aanraking. Sta hierbij stil als je deze thema’s bespreekt.
  • Het is belangrijk om rekening te houden met de grenzen van de mensen met wie je werkt, maar ook jij als begeleider mag je grenzen aangeven.

Aflevering 2: het bespreekbaar maken van intimiteit

Soms voelt het ongemakkelijk om over intimiteit of seksualiteit te praten met je cliënt. Toch is het waardevol om juist deze gesprekken met elkaar te voeren. Wat is de impact voor mensen met een beperking als er niet over deze thema’s wordt gesproken? En hoe gaan hun begeleiders hiermee om?

Deze aflevering geeft je de volgende tips mee:

  • Niet praten over intimiteit en seksualiteit zorgt vaker voor ongemak dan het wél bespreekbaar te maken.
  • Vind je het zelf lastig om intimiteit met een cliënt te bespreken? Vraag dan een collega in je team die er makkelijker over praat.
  • Soms doen cliënten bewust bepaalde dingen niet, zoals masturberen of porno kijken, omdat ze je er niet mee willen belasten. Wees je daar bewust van en ga het gesprek erover aan.

Aflevering 3: het ondersteunen bij de ontdekkingstocht

Iedereen heeft eigen wensen en voorkeuren. Als begeleider of naaste kun je iemand ondersteunen in de ontdekkingstocht naar intimiteit en seksualiteit. Deze video laat zien hoe begeleiders en mensen met een beperking dat hebben aangepakt. Wat kun je allemaal doen om iemand te ondersteunen? En welke tools zijn er om iemand te helpen bij het ontdekken van seksualiteit?

Deze aflevering geeft je de volgende tips mee:

  • Respecteer iemands seksuele voorkeuren en interesses. Het is een belangrijk onderdeel van iemands identiteit.
  • Behoefte aan intimiteit is een normale behoefte. Communiceer hier open over met de mensen die je begeleidt, maar ook binnen je team.
  • Wil je meer informatie over het organiseren van seksuele dienstverlening? Kijk op het Kennisplein Gehandicaptensector voor de checklist.

Wil je meer tips, materialen of handreikingen? Lees meer bij het thema seksualiteit

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan

Soort

  • Video

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

Ministerie van VWS