Website Communicatiemethoden EMB
Gepubliceerd op: 24-11-2019
Op de website Communicatiemethoden EMB vind je methoden die begeleiders helpen om de communicatie tussen mensen met een ernstig meervoudige beperkingen en hun omgeving te verbeteren.
Mensen met ernstig meervoudige beperkingen communiceren niet als vanzelf met hun omgeving. Ze spreken en begrijpen meestal niet veel van de gesproken taal. Ze kennen geen gebarentaal, ze kunnen niet als vanzelf naar iets wijzen of ergens naartoe gaan om iets duidelijk te maken. Soms moeten ze eerst alert gemaakt worden en uitgedaagd worden om in contact te zijn met mensen in hun omgeving. Bijna altijd moeten ze meer tijd kunnen krijgen om te kunnen reageren. Sommigen kunnen een geluidje maken, anderen een min of meer bewuste beweging.
Er zijn verschillende methoden die zich richten op het verbeteren van de communicatie tussen mensen met ernstig meervoudige beperkingen en hun omgeving. Methoden die specifiek voor deze doelgroep zijn ontwikkeld door orthopedagogen en psychologen of logopedisten. Maar er zijn ook methoden die voortkomen uit de taalwetenschappen of revalidatiesector. Sommige methoden zijn wetenschappelijk getoetst, de meeste methoden echter niet.
Casus
Philip kan niet praten, we zijn op zoek naar een werkwijze voor ons als ouders om hem meer zeggenschap te geven. Er zijn verschillende communicatiemethoden ontwikkeld, maar ik vind het moeilijk om voor mijn zoon Philip een keuze te maken. Hoe kan ik helder krijgen wat die methoden precies inhouden, wat zijn overeenkomsten en verschillen?
Thema's
Thema's
- interpersoonlijke relaties
- persoonlijke ontwikkeling
- sociale inclusie
- zelfbepaling
Onderbouwing bruikbaarheid tool
Practice en research based. De inhoud van het kennisproduct is ontwikkeld op basis van onderzoek en praktijkervaringen.
Beoordeling
De website is ontwikkeld om de informatie over de verschillende methoden op een overzichtelijke manier toegankelijk te maken.
Deze tool is onderdeel van Leidraad EMB in het vizier. Leidraad EMB in het vizier hoort bij het onderzoeksprogramma Gewoon Bijzonder.