Naar hoofdinhoud Naar footer

‘Kunnen overleggen over LVB is enorme verbetering’

Gepubliceerd op: 19-07-2022

In Arnhem kan een huisarts een patiënt naar De Praktijk Arnhem verwijzen bij alle vragen en problemen die (vermoedelijk) met een verstandelijke beperking te maken hebben. Een inspirerend portret over zorg van huisarts en arts VG.

De Praktijk Arnhem is een netwerk van behandelaren, waaronder orthopedagogen, (GZ-)psychologen, artsen, therapeuten en maatschappelijk werkers uit 4 organisaties, waaronder Siza.

Samenwerking tussen de huisarts en de arts VG

Huisarts Dorien Cohen Stuart werkt in een huisartsenpraktijk in een achterstandswijk in Arnhem waar een laag IQ veel voorkomt.

‘Dat ik nu iemand heb met wie ik kan overleggen met kennis van zaken over LVB, dat is een enorme verbetering. Je hebt nu gewoon een maatje om te overleggen. Zonder dat je per se die patiënt hoeft te verwijzen. Dat vind ik heel fijn, je hebt een arts VG in de buurt, want die was er gewoon niet.’

Dorien Cohen Stuart, huisarts

Dorien Cohen Stuart is met haar collega’s in de huisartsenpraktijk gaan nadenken hoe ze het beter zouden kunnen doen voor patiënten met een verstandelijke beperking. Zo maakten ze een signaleringskaart en introduceerden het screeningsinstrument SCIL voor een LVB, waar vooral de praktijkondersteuners GGZ mee werken.

Pluspunten samenwerking huisarts en arts VG-praktijk

  • Consult met een arts VG mogelijk, juist ook voor mensen die niet in een instelling wonen.
  • Nieuwe zorgroutes zijn beschikbaar voor patiënten van huisartspraktijken.
  • Verwijzing is mogelijk via Zorgdomein.
  • De arts VG communiceert met patiënten op een niveau dat ze begrijpen.
  • De artsen VG zorgen voor medicatiebewaking voor medicatie waar huisartsen zich niet bekwaam in voelen.
  • Artsen VG monitoren de gezondheid bij mensen met een verstandelijke beperking veroorzaakt door een syndroom.
  • Als huisartsen weten dat ze terecht kunnen bij een arts VG, accepteren ze eerder patiënten uit een zorginstelling.

Tips voor inzet arts VG

  • Affiniteit van de arts VG met poliklinisch werken, want de manier van werken is heel anders dan intramuraal.
  • Zorg voor bekendheid, zichtbaarheid en vindbaarheid van de dienstverlening door arts VG-praktijken.
  • Het is belangrijk dat er geen wachtlijsten ontstaan, dat er geen drempels zijn voor het maken van afspraken en dat je multidisciplinair samen kunt werken.
  • Laagdrempelig contact en goede terugkoppeling van arts VG naar huisarts over acties en vervolgstappen. Voor de patiënt is het prettig wanneer de huisartsenpraktijk bijvoorbeeld een bloedonderzoek regelt.
‘Als je kijkt naar de deskundigheid van artsen VG en de deskundigheid van huisartsen en het tekort aan zowel huisartsen als artsen VG, dan moeten we naar dit soort vormen van samenwerking. Dan kan een arts VG in een organisatie zorg verlenen aan patiënten die in zorglocaties wonen waar mensen matig en ernstig verstandelijk beperkt zijn, maar kan een arts VG ook deskundig zijn op het gebied van andere problematieken. Ik zie dit wel als een oplossing die ik voor de lange termijn bruikbaar en haalbaar acht.’

Geraline Leusink, medisch directeur Siza en hoogleraar Geneeskunde voor mensen met een verstandelijke beperking

Lees meer

Downloads