Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Leidraad Ernstige verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag (EVB+)

Gepubliceerd op: 21-11-2024

Laatst bijgewerkt op: 21-11-2024

De leidraad EVB+ geeft een overzicht van kennisproducten die kunnen worden gebruikt bij het begeleiden van mensen met een Ernstige Verstandelijke Beperking en Moeilijk verstaanbaar gedrag (EVB+).

De kennisproducten EVB+ zijn er in verschillende vormen zoals bijvoorbeeld een methode, boek of onderzoek. Bij elk kennisproduct vind je een casus die zorgt voor extra verduidelijking. Voorbeelden van kennisproducten die je in de EVB+ leidraad kunt vinden, zijn:

  • Kennisproducten die helpen om een goed beeld te krijgen van de persoon en het gedrag;
  • Kennisproducten die helpen om contact te verbeteren. Bijvoorbeeld contact met de begeleider, familie of andere betrokkenen;
  • Kennisproducten die helpen om de communicatie te versterken;
  • Kennisproducten die helpen om een passend dagprogramma te maken of passende dagactiviteiten te maken.

Voor wie?

De leidraad EVB+ is gemaakt voor ouders, begeleiders, gedragsdeskundigen en andere naasten van mensen met EVB+. Wil je weten hoe je de leidraad gebruikt? 

Door wie?

De werkgroep Methodiek van het Kennisplatform EVB+ heeft overzichten gemaakt van de kennisproducten die worden gebruikt in de praktijk. Deze overzichten zijn gebruikt als basis voor deze leidraad. In deze werkgroep zaten gedragsdeskundigen, behandelaren en begeleiders van verschillende zorgorganisaties. De leidraad EVB+ is mede mogelijk gemaakt door ZonMw.

We maken voor de onderbouwing van de effectiviteit van de kennisproducten onderscheid tussen:  

  • Evidence-based kennis: kennis op basis van onderzoek naar de werkzaamheid. Bijvoorbeeld: een methode is bewezen effectief gebleken. 
  • Research-based kennis: kennis gebaseerd op onderzoeksresultaten. Bijvoorbeeld de inhoud van een boekje, een spel of een app. 
  • Practice-based kennis: kennis op basis van praktijkervaringen van professionals en ervaringskennis van ouders. Bijvoorbeeld een werkwijze of een vlog.


  • Deel de leidraad met alle teams die werken met de specifieke cliëntgroep. 
  • Selecteer één of twee kennisproducten en besteed hier aandacht aan tijdens een teamoverleg. Laat de leidraad regelmatig terugkomen als onderdeel op de agenda, bijvoorbeeld één keer per maand.  
  • Deel in je team ervaringen met kennisproducten van de leidraad. Bij welke cliënt heb je het kennisproduct gebruikt? Welk resultaat leverde dat op? Wat is jouw tip voor collega's?  
  • Breng de leidraad onder de aandacht op je leerplein of intranet.
  • Bespreek met je communicatieadviseur of adviseur leren en ontwikkelen de communicatiestrategie voor verdere verspreiding van de leidraad.


Wil je iets kwijt over de leidraad?  

Heb je een tip of advies over één van onze leidraden? Bijvoorbeeld omdat je een kennisproduct wil toevoegen of aanvullende informatie hebt over een kennisproduct? Vul dan ons contactformulier in.

Welke leidraden zijn er? 

Op het Kennisplein Gehandicaptensector vind je momenteel de volgende leidraden: 

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan