Naar hoofdinhoud Naar footer

Mayke Bremmers

bedenker van De Kracht van kleding

Mayke kwam er door haar persoonlijke ervaring en werkervaring achter dat kleding veel meer is dan een stukje stof. Dat je je door kleding veel fijner kunt voelen. Ze wil haar kennis en ervaring graag delen en bedacht De Kracht van kleding. Met De Kracht van kleding kunnen mensen binnen organisaties zelf aan de slag.

De Kracht van kleding

De Kracht van kleding is een persoonlijke aanpak waarbij je op verschillende manieren naar de rol van kleding kijkt. Want met kleding kan en mag iedereen zichzelf laten zien. Het helpt ook om elkaar écht te zien. Dat geldt niet alleen voor mensen met een beperking, maar ook voor hun netwerk en de zorgprofessional. Met De Kracht van kleding leer je op verschillende manieren naar kleding kijken. En hoe je alle mensen die ermee te maken hebben kunt betrekken.

Persoonlijke drijfveer: gewoon mogen zijn wie je bent

Mijn broer Sander en mijn tante Annemieke hebben een verstandelijke beperking. Sander is mijn inspiratie geweest bij het ontstaan van De Kracht van kleding. Ik voel een enorm enthousiasme om erover te delen. Om bij te dragen aan het wat mooier en liever maken van onze maatschappij. 

Wat ik vooral belangrijk vind is dat mensen met een beperking worden gezien om wie ze zijn. Zonder dat ze moeten voldoen aan bepaalde normen in onze maatschappij. We zijn allemaal mensen en we hebben allemaal een verhaal. Laten we elkaar nog meer inspireren. Het gaat daarbij niet over opleiding of carrière. Het gaat over wie je bent als mens. 

'Met de Kracht van kleding geven we vorm en inhoud aan het versterken van een inclusieve samenleving.'

In de zorg voor die ander heb je elkaar nodig

Met mijn broer Sander hebben we veel verdrietige dingen meegemaakt en ook hele mooie dingen. Door met elkaar (de mensen voor wie we zorgen, zorginstanties, het informeel netwerk) in gesprek te blijven, en elkaar ook echt te zien en te horen, ontstaat de verbinding. Die verbinding is nodig om samen verder te komen. Juist in tijden dat je misschien anders denkt.

Wapenfeiten

  • De Kracht van kleding is mede ontwikkeld door de mooie samenwerking met Cello. 
  • De Kracht van kleding won meerdere prijzen: Sociale innovatieprijs Duurzame Dinsdag 2020, finale Nationale zorginnovatieprijs 2021, 3e prijs William Schrikker initiatief prijs 2023.