Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Wegingskader: tool bij inzet onvrijwillige zorg

Gepubliceerd op: 02-11-2021

Laatst bijgewerkt op: 10-12-2024

Deze online tool helpt professionals in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking bij het maken van keuzes over zorg. Met het Wegingskader kunnen ze het cliëntperspectief beter meewegen bij de inzet van onvrijwillige zorg.

Afwegen

Met het Wegingskader kunnen begeleiders en gedragsdeskundigen nagaan of de zorg die een cliënt in een bepaalde situatie krijgt, onvrijwillig is. Het helpt ze om een betere afweging te maken vanuit het gezichtspunt van oudere cliënten of mensen met een verstandelijke beperking. Tegelijk vergroot het de eigen regie van de cliënt. 

In de video Wat is onvrijwillige zorg deelt De Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking (AWVB) over de verschillende vormen van onvrijwillige zorg.

Webtool Wegingskader

Het Wegingskader bestaat uit een website met een methode, praktische filmpjes en voorbeelden. De tool is voor iedereen te gebruiken en bestaat uit een website met daarop de werkmethode en praktische filmpjes en praktijkvoorbeelden. 

Meer informatie?

Wil je meer weten over het Wegingskader of het wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van de tool? Neem dan contact op met Luciënne Heerkens, kennismanager AWVB.

Ontwikkelaars

De tool is ontwikkeld onder leiding van prof. dr. Petri Embregts vanuit eerder onderzoek van de Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking (AWVB; Tranzo, Tilburg University) en het Universitair Netwerk Ouderenzorg VUMc.

In het najaar van 2020 voerde de AWVB een wetenschappelijk onderzoek uit om het effect van het Wegingskader te onderzoeken. Ruim 150 begeleiders vanuit negen organisaties in de gehandicaptenzorg deden daaraan mee: ASVZ, Amarant, Dichterbij, ’s Heeren Loo, Sherpa, Prisma, Severinus, Tragel en Zuidwester.

Lees meer

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan

Soort

Website

Taal

Nederlands

Prijs

Gratis