Duurzame gehandicaptenzorg
Gepubliceerd op: 15-12-2021
Laatst bijgewerkt op: 12-12-2023
De zorgsector doet veel goed. Tegelijkertijd draagt de sector bij aan verandering van het klimaat en vervuiling van onze leefomgeving. Hoe kunnen we daar binnen de gehandicaptenzorg iets tegen doen? En wat kunnen we doen om het milieu juist te verbeteren?
Voorbeelden om het milieu te verbeteren zijn:
- Gebouwen beter isoleren.
- Plantaardig eten, zoals groente, fruit, rijst en noten. En minder vis en vlees eten.
- Minder handschoenen gebruiken.
Hoe doe je dat binnen jouw organisatie? En hoe zorg je voor een gezonde woonplek voor je cliënten? Deelnemen aan de Green Deal Duurzame Zorg kan je helpen.
Wat is de Green Deal Duurzame Zorg?
In de ‘Green Deal Duurzame Zorg voor gezonde toekomst’ staan afspraken die zorginstellingen, overheden en bedrijven hebben gemaakt. Hoe kan de zorgsector bijdragen aan het terugdringen van klimaatverandering? Daar gaan deze afspraken over.
De belangrijkste doelen hierin zijn:
- CO2-uitstoot terugdringen met 49% in 2030 en in 2050 moeten alle zorgorganisaties klimaatneutraal werken (klimaatakkoord).
- Circulair en maatschappelijk verantwoord inkopen en tegengaan van verspilling van grondstoffen (hergebruik en recyclen).
- Minder medicijnresten in grondwater, sloten en rivieren.
- Gezond makende werk- en leefomgeving voor personeel en cliënten.
Meer lezen over de Green Deal voor de zorg
Meer informatie over de Green Deal vind je op GreenDeal.nl, Rijksoverheid.nl en op RIVM.nl.
Deel jouw voorbeelden en vragen!
Heb je een mooi voorbeeld, tip of juist een vraag over duurzame gehandicaptenzorg? Laat het ons weten via online@vilans.nl.