Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Licht verstandelijke beperking (LVB)

Laatst bijgewerkt op: 14-11-2024

Iemand heeft een licht verstandelijke beperking (LVB) als hij aanzienlijke beperkingen heeft op het gebied van cognitieve ontwikkeling en adaptieve vaardigheden, ook wel sociaal aanpassingsvermogen genoemd.

Iemand heeft aanzienlijke beperkingen als hij niet voldoet aan dat wat gezien zijn leeftijd en zijn cultuur verwacht wordt.

De groep mensen met een LVB is groot. Naar schatting gaat het in Nederland om 1,1 miljoen mensen.

Cognitieve ontwikkeling

Een licht verstandelijke beperking uit zich qua IQ op een score tussen de 50 en 70.

Adaptieve vaardigheden

Onder adaptieve vaardigheden vallen:

  • Conceptuele vaardigheden, zoals kunnen lezen, schrijven en rekenen
  • Sociale vaardigheden, zoals communicatieve vaardigheden en het oplossen van sociale problemen
  • Praktische vaardigheden, zoals persoonlijke verzorging en gebruik maken van openbaar vervoer
  • Sociaal aanpassingsvermogen

Alleen een IQ-score is dus niet genoeg om te bepalen hoeveel en welke ondersteuning iemand met een licht verstandelijke beperking nodig heeft. Het sociaal aanpassingsvermogen komt daarom steeds meer centraal te staan. 

  • Lees meer over de kenmerken van een LVB (download de pdf onderaan de pagina)

Herkennen van LVB

Het op tijd herkennen van een LVB is belangrijk. Veel problemen zijn te voorkomen als tijdig de juiste ondersteuning of behandeling wordt ingezet.

Ondersteuning van mensen die zwakbegaafd zijn

In Nederland kunnen mensen met een IQ-score tussen de 70 en 85 (die eigenlijk zwakbegaafd zijn, en dus geen licht verstandelijke beperking hebben) ook gebruik maken van de zorg voor mensen met een LVB. Dat komt omdat die zorgverlening vaak als beste de benodigde ondersteuning biedt. Maar dit kan alleen als er ook (ernstige) bijkomende psychosociale problemen zijn. De beperkingen in het sociaal aanpassingsvermogen (en dus niet de cognitieve beperkingen) zorgen namelijk voor de problemen waarbij ondersteuning nodig is.

Download de richtlijn 'Jeugdigen en (jong)volwassenen met een licht verstandelijke beperking' op de website van Landelijk Kenniscentrum LVB