Persoonlijke hygiëne
Laatst bijgewerkt op: 17-12-2024
Schoon werken is van belang om besmetting met ziekmakende bacteriën en virussen te voorkomen. Dit is extra belangrijk als je te maken hebt met mensen die gevoelig zijn voor ziekte, dus ook in de gehandicaptenzorg.
Schoon werken hoeft niet moeilijk te zijn. Met een paar simpele handelingen kom je al een eind. Bekijk de tips en poster ‘Klaar voor je werkdag’.
Kleding
Het volgen van de kledingvoorschriften uit de landelijke richtlijn is niet altijd vanzelfsprekend. De kleding die gedragen wordt, voldoet vaak niet aan de eisen. Of er is geen direct contact tussen jou en de cliënt, waardoor je mogelijk de richtlijn minder belangrijk vindt.
Denk er in ieder geval aan dat je voor het begin van je dienst schone kleding aantrekt. Deze kleding moet goed te reinigen zijn en mag niet loshangen. Wissel de kleding wanneer deze zichtbaar vies is. Bij direct cliëntcontact en het bereiden van eten is het belangrijk dat je onderarmen niet bedekt zijn.
Haren
Houd lange haren bijeen in bijvoorbeeld een staart of knot bij direct cliëntcontact of bij het bereiden van eten. Verzorg baarden en snorren regelmatig en houd ze kort.
Nagels
Onder nagels kunnen veel bacteriën en virussen blijven hangen. Dat geldt ook wanneer je nagellak of gelnagels gebruikt. Zorg er daarom voor dat je nagels schoon en kortgeknipt zijn, zonder lak of gel.
Sieraden
Achter sieraden en accessoires om je handen en armen blijven bacteriën en virussen zitten. Ook als je ze 'mee’ wast bij het reinigen van je handen. Denk hierbij aan je (trouw)ring, armbanden of polshorloge. Doe deze daarom af voor fysiek cliëntcontact of voor het bereiden van eten. Hetzelfde geldt voor een ‘brace’. Ga hierover in gesprek met je werkgever wanneer je deze nodig hebt. Dan kun je bekijken of je deze kunt blijven gebruiken tijdens jouw werkzaamheden.
Test je kennis over persoonlijke hygiëne
Wat weet jij over persoonlijke hygiëne op de werkvloer? Doe de quiz en test je kennis!